Penge

Realkreditmodellen skal kulegraves: Minister nedsætter udvalg

Troels Lund Poulsen nedsætter nyt udvalg, der skal kulegrave det danske realkreditsystem. Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Det 200 år gamle realkreditsystem skal ses efter i sømmene, meddeler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Det danske realkreditsystem skal kulegraves. Det meddeler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, der nu nedsætter et udvalg til opgaven.

Årsagen er, at der er for mange uafklarede spørgsmål om det danske realkreditsystem, og derfor sætter regeringen nu gang i en undersøgelse.

- Jeg laver ikke noget hovsa-indgreb nu. Det har jeg ikke belæg for. Jeg har brug for et bedre ståsted, og derfor bruger vi nogle måneder på at se, hvordan vi skal gå videre, siger ministeren til TV 2.

- Vi kan gøre nok så meget, men hvis vi ikke får styr på udfordringen fra Basel, bliver der stillet yderligere krav. Vi er ikke en øde ø.
 
Troels Lund Poulsen skal i dag mødes med EU-kommissær Jonathan Hill, der har ansvaret for finansiel stabilitet. Jonathan Hill har over for Berlingske sagt, at han vil kæmpe for den danske realkredit.
 
Det glæder ministeren, men nemt bliver det ikke, mener han.
 
- Det er en hård og svær kamp. Vi bliver nødt til at have gode venner i Europa-Parlamentet, siger ministeren.
 
- Vi har endnu ikke overblik over, hvad konsekvenserne vil blive, men min vigtigste kamp bliver at undgå, at vi skal sætte nye regler i spil.

Det er Nykredit og Totalkredits stigende gebyrer i form af bidragssatser, der er årsag til, at ministeren har besluttet en kulegravning af hele sektoren, der har 200 år på bagen.

Sagen er, at landets største realkreditselskab Nykredit/Totalkredit har bebudet store prisstigninger i det administrationsgebyr, der hedder bidragssatsen. En prisstigning, der rammer omkring en halv million danske boligejere, som er kunder i Nykredit/Totalkredit.

Når priserne stiger, skyldes det ifølge Nykredit, at der stilles øgede kapitalkrav til instituttet. Reglerne om de øgede kapitalkrav er dog endnu ikke besluttet fra EU's side, og de danske politikere har fortsat mulighed for at påvirke reglerne gennem EU.

I indslaget herunder får du tips til, hvordan du kan banke dine bidragssatser ned: