Penge

Tjek her: Tre boligforbedringer du scorer kassen på

Nogle forbedringer af boligen er en langt bedre forretning end andre. Tjek de mest indbringende her.

I TV 2-programmet Nybyggerne indretter og istandsætter deltagerne deres eget hjem, men kan det også betale sig at renovere og forbedre din egen bolig?

Ja, det kan det, hvis du går benhårdt efter de tre til fire mest indbringende boligforbedringer, viser en undersøgelse foretaget af Realmæglerne.

Den mest indbringende forbedring, du kan foretage er at sætte altan på din lejlighed. På sådan en investering får du pengene op til 200 procent igen, alt efter, hvordan altanen ligger i forhold til solen og alt efter, hvilken udsigt, der er fra altanen.

Et ekstra badeværelse er ligeledes en investering, der kan betale sig. Især, hvis det er husets badeværelse nummer to, ligesom oprettelsen af et køkkenalrum også er en rigtig fornuftig investering.

Herunder kan du se, hvilke boligforbedringer du skal gå efter, og hvor stor en del af investeringen, du kan få hjem igen ved et efterfølgende boligsalg.

Ekstra badeværelse
Et pulterrum på 15 kvadratmeter inddrages og ombygges til badeværelse nummer to i gennemsnitlige materialer.
Udgift: 200.000 kroner
Værdiforøgelse i procent af udgiften: 50-150 procent
Bemærkninger: Hvis boligen kun har et enkelt badeværelse i forvejen, kan det være en god investering at opføre endnu et badeværelse. En kernefamilie har ofte ønske om 2 badeværelser. Og det ønske afspejler sig i højere priser. Dog er det mest i hovedstadsområdet, at udgiften hertil kan overvæltes i prisen. I enkelte tilfælde kan det være en overskudsforretning.

Altan
Udgift:
150.000 – 200.000 kroner
Værdiforøgelse i procent af udgiften: 80 – 200 procent
Bemærkninger: Er altanen sydvendt og med udsigt, kan du i nogle tilfælde få det dobbelte hjem for altanen i forhold til, hvad du har givet for den. Er altanen derimod nordvendt og med udsigt til en baggård, kan du i nogle tilfælde blot få 80 procent tilbage ved et efterfølgende boligsalg.

En af de bedste investeringer i dit hjem er investeringen i den helt rigtige slags køkken.

Køkkenalrum
Har du mulighed for at lave et køkkenalrum, er det en af de bedste investeringer, du kan lave i dit hjem, fortæller ejendomsmægler Christian Brøndum i tv-indslaget herover.

Pudset facade
Udgift: 100.000 kroner
Værdiforøgelse i procent af udgiften: 30-150 procent
Bemærkninger: At få frisket et nedslidt hus op med en ny pudset facade er mange steder i landet en af de bedste investeringer boligejerne kan gøre. Pengene vil mange steder kunne hentes hjem igen i form af højere huspriser. Og ofte endda mere til - dog med størst sikkerhed for investeringen i hovedstadsområdet.

Herunder kan du se, hvilken boligforbedring, der er den økonomisk værste.

Den dårligste investering
Den absolut dårligste investering, du kan lave i dit hjem er investeringen i en udestue. I eksemplet her opføres en uisoleret udestue fra et byggemarked på 25 kvadratmeter. Udestuen passer ikke ind i husets arkitektur.
Udgift: 75.000 kroner
Værdiforøgelse i procent af udgiften: 0-25 procent
Bemærkninger: Udestuer er helt ude i kulden i hovedstadsregionen, og medfører kun sjældent en højere prisfastsættelse af boligen. Mange boligkøbere vælger således som det første at rive udestuen ned, hvis en sådan følger med den købte bolig. I provinsen kan udestuen i visse tilfælde øge husets værdi, men aldrig nok til at hente investeringen hjem igen.

Artiklen bygger på en undersøgelse foretaget af Realmæglerne.