Penge

Her er den rigtige forklaring: Derfor hæver de dine bidragssatser

At Nykredit skal have flere penge før en børsnotering, er forklaringen på de højere bidragssatser fra juli - men halvdelen ryger til samarbejdsbanker.

For kunder som har et boliglån hos Totalkredit, kan man se frem til en stigning i bidragssatsen. Ifølge Nykredit, som står bag Totalkredit, så skyldes forhøjelserne, at banken skal rejse kapital forud for en børsnotering.

Men indtjeningen på bidragssatserne ryger slet ikke til Totalkredit, og dermed Nykredit. Til gengæld får boliglånernes banker halvdelen af indtjeningen, skriver Berlingske.

TV 2's finanskommentator Ole Krohn, mener, at koncernchefen  står med et forklaringsproblem.

- De har sagt, at de vil bruge de her penge til at polstre sig, så derfor virker det jo lidt underligt, at bankerne rider med næsten halvdelen af gevinsten, siger Ole Krohn.

I alt vil de forhøjede bidragssatser koste omkring 1,1 milliard kroner for boligejerne og cirka halvdelen går så til de banker som samarbejder med Totalkredit.

Vores partnere oplever, at deres omkostninger er vokset.

Michael Rasmussen, Koncernchef hos Nykredit

Bidragssatser

Bidragssatsen bliver sat ud for, hvor mange penge du skal låne til boligen.

Satsen afhænger også af, hvilken type boliglån du har, og om det er med eller uden afdrag.

Kreditforeningerne har forskellige måder at beregne deres omkostninger på, men bidragssatsen går normalt direkte til realkreditinstitutterne. Hos Totalkredit samarbejder man med bankerne om formidlingen af boliglånet, hvorfor samarbejdsbankerne får en del af bidragskagen.

- Det forklarer jo nok også meget godt, hvorfor bankerne har siddet meget stille under hele den her såkaldte shitstorm, der har været omkring gebyrstigningerne. Men det er jo så fordi, at de kan putte halvdelen i egen lomme, siger TV 2’s finanskommentar Ole Krohn.

Totalkredit samarbejder med omkring 60 forskellige pengeinstitutter. De får alle betaling for at skaffe, rådgive og fastholde kunderne i samarbejde med Totalkredit. Den betaling består ifølge Berlingske i cirka halvdelen af den indtjening, som kommer fra bidragssatserne.

Nykredit: Der er stigende krav til bankerne

Avisen kunne ikke torsdag få et interview med koncernchefen i Nykredit, Michael Rasmussen, for at få uddybet samarbejdet med bankerne, der formidler lån via Totalkredit.

Men han skriver i en mail, at Nykredit ikke lægger skjul på, at 'vores partnere i Totalkredit får en del af bidragsforhøjelsen’.

- Det er en konsekvens af den samarbejdsaftale, vi har med partnerne. Vores partnere stiller rådgivning til rådighed i hele Danmark for de mange kunder med totalkredit-lån. Vores partnere oplever, at deres omkostninger er vokset, blandt andet på grund af stigende krav til sagsbehandling, rådgivning og udvikling af IT-løsninger, der kan håndtere dette, skriver Michael Rasmussen i mailen til Berlingske.

Hvordan du får lavere omkostninger på dit lån, får du et simpelt trick til i tv-indslaget herunder.