Penge

SKAT indkrævede blot 55 kroner på en måned - gælden var på over 14 millioner

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

SKAT fik i december kun inddrevet 54,60 kroner af den gæld borgere og virksomheder har til Vesthimmerland Kommune.

Samlet har de nordjyske kommuner 245 millioner til gode.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Sådan lyder et dansk ordsprog, men det er ikke mad og drikke de nordjyske kommuner mangler. Det er penge.

Siden skatteminister Karsten Lauritzen (V) i september 2015 suspenderede SKAT's system til automatisk inddrivelse af gæld til det offentlige, EFI,  har de nordjyske kommuner haft mere ned svært ved at inddrive de penge, borgere og virksomheder skylder dem.

Det står faktisk så slemt til, at Vesthimmerland Kommune i  december 2015 kun fik udbetalt 54 kroner og 60 øre afra SKAT, der har ansvaret for at inddrive gælden. Det er vel og mærke af et samlet tilgodehavende på 14.690.377 kroner og 11 øre i november 2015.

- Der er ingen tvivl om, at de penge, som vi retteligt skal have ind, skal stå i vores kassebeholdning. Vi har brug for, at vi har en positiv kassebeholdning på et minimum hele året rundt, og derfor er det vigtigt, at vi får pengene ind så hurtigt som muligt, siger borgmester i Vesthimmerland, Knud Kristensen.

I alt har de 11 nordjyske kommuner et tilgodehavende ved borgere og virksomheder på 245.344.523,71 kroner. gæld, der dækker over alt fra børnebidrag og betaling af institutionspladser til ejendomsskat.

I Rebild Kommune sidder bormester Leon Sebbelin (RV) også og kigger på et stort tilgodehavende, som kun langsomt eller slet ikke ruller ind på kommunens konto, og han grubler over, hvordan udfordringen kan løses.

- Der har været snak om, at kommunerne selv skulle overtage noget af inddrivelsen igen. Det kunne måske være en løsning i hvert fald i nogle tilfælde, så er vi måske tættere på og kan bedre få pengene kradset ind, siger Leon Sebbelin, der har 8.011.485,98 kroner til gode.

Skatteministeren må ind og få rettet de her systemer til, så vi får den indbetaling vi retteligt skal have.

Kilde: Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerland

- Det er forkert. Skylder man penge væk, må man betale dem, ligesåvel som kommunerne skal betale, hvis de skylder os penge, lyder det fra Ilsebeth Hansen.

- Det er for dårligt at vi ikke betaler vores gæld. Alle skal betale deres gæld - også her., siger Svend Erik Nielsen.

Tilbage står de nordjyske borgmestre og leder efter en løsning på problemet.

- Skatteministeren må ind og få rettet de her systemer til, så vi får den indbetaling vi retteligt skal have, siger Knud Kristensen fra Vesthimmerland Kommune.