Ekspert om Wefood: Flere sociale butikker i fremtiden
I dag åbner Danmarks første sociale supermarked. I fremtiden kommer der flere, spår ekspert.
Vi kan lige så godt vænne os til det.
Du kan også skrive ‘god samvittighed’ på indkøbssedlen, næste gang du handler ind.
Vi kommer nemlig til at se flere og flere initiativer, hvor man kan købe moralske madvarer.
Senest har det sociale supermarked Wefood slået dørene op på Amagerbrogade i København, hvor varerne er markant billigere end andre steder.
Her er pakken med cornflakes trykket skæv, appelsinen har fået et brunt mærke, og varedeklarationen på dåsen med majs vender den forkerte vej.
Her kan du kort sagt købe de varer, som ikke kan sælges andre steder, og som ellers ville have lidt en krank skæbne.
Tendens med sociale butikker
Ifølge ekspert i forbrugeradfærd og detailhandel Dorte Wimmer, ser vi lige nu en tendens, hun beskriver som “forbrug med mere mening og bevidsthed”.
Og det betyder, at der er et marked for flere Wefood-butikker - men også butikker med samme sociale særkende.
- Jeg tror, at Wefood kan dukke op flere steder i de større byer. Men jeg tror ikke, at markedet er stort nok til at have butikker i mindre byer, siger hun.
Ifølge eksperten lægger Wefood-konceptet sig i slipstrømmen af en række andre initiativer, der tjener samme formål: At begrænse madspild og være mere bevidst som forbruger.
- Vi ser eksempelvis, at flere supermarkeder som Rema 1000 og Coop arbejder for at begrænse madspild, og at andre butikker giver mulighed for at købe varer uden emballage, så miljøbelastningen er mindre, siger Dorte Wimmer, der deler det ‘sociale segment’ op i tre forskellige grupper:
- Der er de nysgerrige, som skal se, hvad det her er. Så er der eliteforbrugeren, som køber økologisk og korrekt, og så de prisbevidste, som vil gøre en god handel, siger Dorte Wimmer.
Ikke en konkurrent
Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd ser direktør John Wagner positivt på Wefood. Men hvis initiativet munder ud i 200 lignende butikker rundt omkring i landet, bliver han knap så glad.
- Så er det et udtryk for, at vi ikke har gjort det godt nok, siger John Wagner.
- Derfor skal vi blive bedre til at forudse, hvad vi skal sælge, så vi helt kan undgå overproduktion og dermed undgår at skulle smide en masse varer ud, siger han.
Dog mener Dorte Wimmer ikke, at Wefood vil blive en direkte konkurrent til de konventionelle discountbutikker:
- Det bliver ikke en konkurrent. Udvalget er så skiftende, at det nærmere til være et supplement, fordi sortimentet ikke er fast. Man kan gå på jagt efter de gode tilbud, så det appellerer mere til jagtinstinktet, siger hun.