Hvad kan bedst betale sig: At bygge nyt hus eller købe brugt?

Nybyggeriet er i bund, og økonomisk set kan det kun betale sig at bygge nyt parcel- eller rækkehus i de dyreste områder - men der er andre fordele.

Nybyggeriet af parcel- og rækkehuse er presset helt i bund. Byggeriet er raslet ned med hele 74 procent siden 2006, hvor der blev bygget 19.993 nye huse. De seneste tal – fra 2014 - lyder på bare 5.162 nye huse, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Nybyggeriet er faldet, fordi boligpriserne er gået ned, og boligpriserne er stadig lave. Derfor kan man købe en eksisterende bolig billigere end det, du kan købe en ny for. I konkurrencen mellem ny og gammel bolig, da vinder gammel, siger direktør ved Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen til TV 2.

Selvom priserne er vendt rundt flere steder, har det ikke mærkbart sendt antallet af nybyggede huse op.

- Det er især i København og Aarhus, priserne er steget, og der er der ikke plads til at bygge nye huse. Det hjælper ikke, at priserne stiger i Rødovre og Vanløse, for da har vi ikke nogen grunde at bygge på. Vi skal have priserne op uden for København, og jeg mener, det skal stige mellem 30 og 40 procent før det igen for alvor kan betale sig, siger han.

Hos Nordea peger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann på, at danskerne er blevet mindre risikovillige.

- Vi har været igennem en lavkonjunktur, og så vil danskerne gerne minimere deres økonomiske risiko. Hvis man bygger et nyt hus, så ender gælden ofte med at være højere, end hvis man køber et eksisterende hus, siger hun.

Stadig fordele ved et nybygget hus

Der er dog fordele ved et nybygget hus, påpeger begge boligeksperter.

- Hvis du efterfølgende skal spare pengene på vedligeholdelse og varmeregninger, så må det nye hus maksimalt være omkring en million kroner dyrere, siger hun og peger på, at det kun lader sig gøre med et typehus, hvor kvadratmeterprisen i øjeblikket ligger på omkring 11.500 kroner.

Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter peger på, at det aldrig kan betale sig at bygge nyt i det såkaldte Udkantsdanmark.

- For to millioner kroner kan du købe en eksisterende herskabsejendom i Nykøbing Falster, og da er vi ikke engang i den rigtige udkant. På Langeland, i Faaborg og i Tønder skal du ikke bygge nyt. Det kan kun betale sig økonomisk i de områder, hvor priserne er meget høje, siger han, der også peger på, at andre ting end økonomien kan være afgørende.

Det får du med et nybygget hus

Typisk vil det være familier, der lægger vægt på den moderne komfort og energieffektivitet, der overvejer at bygge et helt nyt hus.

- Der er måske gulvvarme, som nogen betragter som et aktiv. Du kan også skræddersy plantegningen, så der ikke bliver spildplads. Der er måske nogle rum, du ikke har brug for – måske har du brug for mange soveværelser til børnene, siger han.

- Eller også kan folk bygge nyt, fordi de vil udtrykke bæredygtighed – da kan et nybygget hus profilere dig som miljøbevidst og tænksom, siger han.

Er dit afdragsfri lån ved at udløbe, kan du se herunder, hvordan du får et nyt.