Penge

Spar på elregningen: Er du klar til intelligent el?

Langt de fleste danskere er enige om, hvad fremtiden skal byde på for el-apparater: De skal være intelligente - og sparsommelige.

Fremtidens vaskemaskiner, stikkontakter, TV og varmeanlæg skal være intelligente. Forstået på den måde, at de automatisk sparer på strømmen – og samtidig sparer på din elregning. Det mener et flertal af danskerne.

I en måling foretaget af Megafon for energiselskabet Nrgi, er der 87 procent af danskerne, som erklærer sig enige i, at intelligent el er lig med fremtiden.

Gunnar Boye Olesen fra miljøorganisationen VedvarendeEnergi, forklarer at automatiske apparater kommer til at spare danskerne for penge. Hans største anbefaling er en ’smart radiatorventil’. Den kan købes for få hundrede kroner.

- Det kan godt betale sig. Her indstiller man, hvornår der skal være varme på radiatoren, og hvornår der ikke skal. De er ikke særlig dyre, men kan spare dig en masse penge. Så det kan man i hvert fald overveje til en start, siger Gunnar Boye Olesen.

Lidt færre er villige til at investere

Viljen til at betale mere for nye og intelligente produkter er dog mindre end den generelle enighed om, at det er fremtidens løsning.

I Megafon-målingen erklærer 15 procent sig enige i, at de i ’meget høj grad’ vil være villige til at betale en tiendedel mere for apparaterne, hvis de samtidig sparer på strømmen, og dermed automatisk nedsætter forbruget.

Derudover er 60 procent dog villige til i ’høj eller nogen grad’ at betale lidt mere.   

- De fleste danskere er klar over, at der er penge at spare, hvis man tænker lidt mere over sit elforbrug. Desværre kan der være langt fra tanke til handling i en travl hverdag. Derfor har vi en tendens til at gøre spare-øvelserne langt vanskeligere, end de i virkeligheden er, siger Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos Nrgi.

Ifølge ham vil man helst have en besparelse foran sig nu og her – det er derfor sværere at hive penge op af lommen, hvis ikke det giver et kontant afkast med det samme.

Mange måder at spare penge på

Intelligent el er mange ting. Det fortæller Gunnar Boye Olesen.

Begrebet dækker både over smarte småprodukter, som kan gøre det nemmere eller billigere at være elforbruger. Men det dækker også over måden at tænke el på i for eksempel nybyggeri – altså på hvilken måde huset som helhed trækker el, uden at man som privatperson lægger mærke til det. For eksempel ved at bruge mere el, når timeprisen er billigst.

- Men der er stadig mange penge at spare ved at følge de ’gammeldags’ energiråd, og slukke for fjernsynet i stedet for at holde det på stand-by. Men det er klart, at det måske bliver nemmere for folk at gøre det med den nye slags el-installationer.

- En router tager meget strøm, men nogle afholder sig måske fra at slukke, fordi den bruger tid på at starte op. På den måde kan du tidsindstille routeren, til kun at være tændt, når du er hjemme – og dermed spare penge, forklarer Gunnar Boye Olesen.

Hvad er intelligent el?

 1. Smartphonen er kommandocenter

  Det er din smartphone som får hovedrollen, når hjemmet skal være helt intelligent. Det er herfra, at alle de elekroniske apparater skal styres. Alt fra varme til dørlås til alarmer. Fænomenet hedder ’Internet of Things’ og bygger på princippet om, at så meget som muligt hjemmet skal styres af din smartphone via internettet.

  Men udover muligheden for at styre sit hjem, så er intelligent el også apparater, som fra fabrikken er blevet ’klogere’ – det er for eksempel maskiner, som automatisk slukker, når de ikke er i brug.  

  Det kan være et luksusgode i nogle sammenhænge, men i de fleste sammenhænge vil det betyde, at der kan spares penge – fordi det bliver nemmere at tænde og slukke strømforbrugende ting, samtidig med at der automatisk holdes styr på forbruget.

 2. Indstil dit lys

  Ved at skrue ned for lampernes styrke, samtidig med at lyset automatisk vil tænde og slukke, alt efter dine indstillinger, kan du ifølge Lauritz Knudsen spare på til 35 procent på strømmen til lampen.

  Ideen er, at du med et enkelt tryk kan tilpasse lysets styrke til den aktivitet du har gang i – så du for eksempel kan lave en hyggebelysning med et enkelt tryk, og dermed spare penge i forhold til at have flere lamper tændt.

 3. 'Grøn' stikkontakt

  En grøn stikkontakt har til formål at holde alle dine produkter slukket i stedet for at de er på stand-by, når du ikke bruger dem.

  Stikkontakten fungerer i praksis ved, at den slukker for alle de tilknyttede kontakter – så du slukker for TV’et, computeren og andre apparater, som står på stand-by – men sørger for at holde liv i køleskab og fryser.

 4. 4. Luksusgoder: Persienner, multimedie, tyverialarm, lås

  Ud over at det er muligt at spare penge med den intelligente el-styring, så er der mulighed for en del luksusgoder – for eksempel kan du tænde for varmen via din telefon 10 minutter inden du kommer hjem, du kan låse hoveddøren op via telefonen eller du kan få sms’er hvis der er indbrud eller brand. Mulighederne vil i fremtiden kun blive flere.

Dit el er allerede mere intelligent

Selv om der er en stor velvillighed overfor at kaste flere penge i energibesparende el-apparater, så er det i forvejen blevet mere besværligt at købe de store strømslugere til hjemmet.

EU-regler på området gør nemlig, at producenterne af el-apparaterne skal sørge for, at lave tiltag som gør det billigere for dig at sætte apparaterne i stikkontakten.

Eksempelvis skal kaffemaskiner selv slukke eller gå i stand-by efter 40 minutter.

Om undersøgelsen: Nrgi Megafon - el

Undersøgelsen er foretaget på internettet af Megafons paneldeltagere. Den blev gennemført i perioden 16. til 22. september 2015. Personer på 18 år og derover, har deltaget.

Personerne i undersøgelsen er kontaktet via e-mail ved undersøgelsens start. 

Der er gennemført 1017 brugbare interview, og disse ligger til grund for undersøgelsen.