Penge

Se her: 10 ting din bilforsikring ikke dækker

For mange bilejere kan det være svært at gennemskue, hvad en bilforsikring helt præcist dækker.

Er du 100 procent sikker på, hvad og hvor meget din bilforsikring dækker, når skaden er sket?

En ting, der måske vil komme bag på mange, er, at hærværk på bilen typisk ikke er noget, som bilforsikringen dækker, med mindre nogle særlige omstændigheder gør sig gældende. Og hvad nu, hvis der sker skade på din bil, når du har lejet den ud privat? Dækker forsikringen så?

- Det er en god idé med jævne mellemrum for eksempel inden en ferie eller nu, hvor vintervejret sætter ind, lige at tænke over, hvad ens forsikring dækker over. Man bør undersøge, hvad det er for en dækning, man har, og også om man har en høj selvrisiko, siger Helle Brasch, der er jurist i FDM.

I samarbejde med sammenligningstjenesten Mikonomi.dk har vi lavet en liste med 10 ting, som du måske ikke var klar over, at bilforsikringen typisk ikke dækker.

10 ting din bilforsikring ikke dækker

 1. Bortkomst af din bil

  Hvis du frivilligt har givet din bilnøgle til nogen, klassificeres det ikke som tyveri, men bortkomst, hvis din bil ’forsvinder’. Eksempelvis hvis dit værksted går konkurs og tager bilen med sig eller ved prøvekørsel i forbindelse med privat bilhandel.

 2. Flytbart ekstraudstyr

  Alle typer af ekstraudstyr, der let kan fjernes fra bilen, dækkes ikke af din bilforsikring, med mindre at det står eksplicit i din police. Det vil sige, at ’løst’ navigationsudstyr, mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr typisk ikke dækkes. 

 3. Særlige typer hærværk

  Nogle forsikringsselskaber dækker slet ikke hærværk, mens andre dækker, såfremt du kan identificere gerningsmanden, eller der er tale om seriehærværk. Seriehærværk er, hvis flere biler bliver raseret på samme tid. Det er dog op til forsikringstageren at bevise dette.

 4. Dobbelt selvrisiko ved udlån til unge

  Når dine børn bliver gamle nok til at få et kørekort og gerne vil låne bilen, er det vigtigt at læse policen igennem. Låner du bilen ud til dine børn, vil mange opleve, at selskaberne kræver op mod dobbelt selvrisiko, hvis der sker et uheld, såfremt bilisten er under 25 år. 

 5. Tyveri af væsker

  Alle former for væsker dækkes ikke Får du stjålet dit brændstof og eventuelle dunke i bagagerummet med sprinklervæske, kølervæske og eventuelt ekstra benzin, er disse ikke dækket af din bilforsikring. 

 6. Ved udlejning

  Benytter du private udlejningstjenester, skal du være opmærksom på, at din egen bilforsikring ikke dækker eventuelle skader i forbindelse hermed. Det er derfor vigtigt, at udbyderen tilbyder en form for forsikring.

 7. Vejr- og vindskader

  Skader, der skyldes vind og vejr, dækkes typisk ikke af din bilforsikring. Det kan for eksempel være skader som frostsprængning eller rusttæring. 

 8. Skader på tilkoblet enhed

  Hvis du for eksempel kører med en trailer eller campingvogn jævnligt, er det hos de fleste forsikringsselskaber nødvendigt at tegne ekstra dækning til disse. Der er heller ikke dækning på skader på dyr eller ting, der transporteres i en tilkoblet enhed.

 9. Skader på elektroniske og mekaniske dele

  Skader, der kun opstår i, og dermed er begrænset til bilens mekaniske, elektroniske eller elektriske dele, er ikke dækket af din kaskoforsikring. Det kan for eksempel være skader på motor, transmission, eller elektriske styresystemer. Hvis skaden er opstået som følge af brand, lynnedslag, hærværk eller lignende, er der dog dækning. 

 10. Gebyrer og afgifter er ikke inkluderet

  Udover at tage et eventuelt opkrævningsgebyr i forbindelse med din årlige præmie, skal du desuden betale 101 kroner om året i miljøbidrag. Dette beløb opkræves på alle bilforsikringer og er en lovpligtig afgift, som forsikringsselskaberne skal opkræve. 

I videon øverst kan du få råd til, hvordan du scorer en billig bilforsikring.