Penge

Danske sejrherrer sikrer 800 millioner kroner på kronekrigen

Direktøren for Nationalbanken, Lars Rohde, har grund til at smile efter den hårdeste kronekamp i årtier. Han har nemlig tjent en formue til Danmark.

Nationalbanken og dens førstemand Lars Rohde kom ud af sidste års krig om kronen som sejrherrer.

Og ovenikøbet kom Lars Rohde ud af hele kampen med penge på lommen.

Det viser beregninger fra Danske Bank, som skønner, at Rohde og Nationalbanken har tjent omkring 800 millioner kroner på at forsvare fastkrone-kursen - altså kronens faste kurs i forhold til euro.

Startede i Schweiz
Under kampen, der rasede i første halvdel af 2015, sænkede Nationalbanken renten i flere omgange til rekordlave minus trekvart procent. 

Og så åbnede Rohde for køb af uanede mængder fremmed valuta for gode danske kroner.

Krigen mod den danske kronede startede med et overraskende træk fra centralbanken i Schweiz i januar sidste år. 

Schweizerne valgte højest overraskende at droppe et loft over schweizerfrancens værdi i forhold til euroen, som var blevet sat i 2011, og det fik værdien af den schweiziske valuta til at springe i vejret.

Købte op i udlandet
Efter Schweiz valgte mange investorer at kigge mod Danmark i håb om, at Nationalbanken ville gøre det samme - altså slække på bindingen til euroen, hvis presset på kronen blev stort nok.

Nationalbanken afværgede dog presset på kronen ved at købe udenlandsk valuta som modtræk til de voldsomme opkøb af kroner fra udlandet.

Det er den øvelse, der har sikret Danmark en gevinst på 800 millioner kroner.