Penge

Aldrig før er der solgt så mange biler i Danmark

Rekordmange gange i 2015 trillede danskerne ud med en ny bil fra de danske bilforhandlere.

206.800 nye biler trillede ud fra de danske bilforhandlere i 2015. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Bilsalget i 2015 er dermed det højeste nogensinde.

- Den vigtigste grund er, at bilsalget målt i styks i det hele taget har fået et gevaldigt løft de senere år. Det skyldes, at de billige mikrobiler pludselig har gjort en helt ny bil til noget, der er til at komme i nærheden af for danske forbrugere, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

I december kom der alene tre procent flere biler på gaden i forhold til november, og private danskere købte eller leasede 7 procent flere biler, viser de nye tal.

Danskerne har tradititionelt haft færre biler per indbygger end befolkningerne i andre lande.

- Det hænger selvfølgelig sammen med de høje danske afgifter på nye biler. Men det er altså ved at ændre sig, siger Las Olsen.

Det er blandt andet flere leasede biler, der trækker op i statistikken, ligesom der også kom langt flere firmabiler på de danske veje.

- Det meget store bilsalg hænger sammen med, at forbruget i det hele taget steg i 2015. Takket være højere realløn og stigende beskæftigelse havde forbrugerne flere penge mellem hænderne, og det blev omsat i forbrug af blandt andet biler, siger Las Olsen.

Selvom der er sat en ny rekord i antallet af nye, solgte biler, så er vi langt fra rekorden i kroner og ører.

- Der findes ikke en præcis opgørelse over dette, men efter vores vurdering lå bilsalget i kroner og ører mellem 20 og 25 procent under 2007-niveauet i 2015. Det passer også meget godt med, at det samlede forbrug langt fra er på samme euforiske niveau som dengang, og at vi slet ikke ser samme apetit på at låne til forbrug, siger Las Olsen.

Om det er billigst for dig at låne til en bil hos bilforhandleren eller i banken, kan du se i tv-indslaget herunder.