Penge

Det bliver billigere at være bilejer i 2016

Bilejerne får flere penge mellem hænderne i 2016. Det viser nye beregninger fra FDM.

Det er især de lave brændstofpriser, der vil spare bilisterne for nemme penge næste år. Listeprisen for en liter benzin vurderes nemlig at ligge 99 øre lavere i 2016 i forhold til de gennemsnitlige priser i 2015.

Kører man 18.000 kilometer i løbet af et år i en bil, der kører 15 kilometer per liter, kan man derfor se frem til en besparelse på 99 kroner om måneden – knap 1.200 kroner om året.

- Bilisterne har gennem længere tid nydt godt af lave brændstofpriser som følge af den overproduktion, der har været af råolie. Der er ikke noget, som tyder på, at det ændrer sig ret meget, så langt vi kan se ind i 2016. Så hvad enten man skal have ny bil eller holder fast i den gamle, er det nok her, mange vil opleve, at det bliver lidt billigere at være bilejer, siger forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen.

Økonom hos investeringsbanken Nordnet Per Hansen er enig.

- Når vi kommer ud af 2016, vil man se, at bilejerne har sparet penge i forhold til 2015. Bilisterne har grinet hele vejen ned til benzintanken i 2015, fordi benzin og diesel er bare blevet billigere og billigere, og det tyder på, at priserne vil fortsætte med at være relativt lave i 2016, siger han.

Et helt år venter med lave priser

Når det generelt bliver billigere at være bilejer i 2016 skyldes det ifølge Per Hansen, at bilisterne har udsigt til et helt år med lave brændstofpriser, mens priserne var højere i begyndelsen af 2015.

- Vi starter med en absolut bundpris, og det er et godt udgangspunkt for, at bilisterne får en meget lav regning, siger Per Hansen.

Udover priserne på brændstof blev også registreringsafgiften sat ned for de lidt dyrere biler i november. Det betyder, at en familiebil til 250.000 kroner bliver cirka 10.000 kroner billigere.

FDM: Folk køber udstyr for besparelsen

Besparelsen på køb af større biler går dog ikke ned i lommen hos bilejerne, lyder de første erfaringer fra FDM.

- Vi kan allerede nu se, at folk køber biler for det samme beløb som tidligere, de køber bare mere ekstraudstyr til de større biler. De får med andre ord mere bil for de samme penge. Dertil kommer, at de nye biler ofte kører længere på literen. Det afspejler sig igen i en lavere grøn ejerafgift og lavere brændstofafgifter, så også her sparer bilejerne noget, siger Allan Skytte Christensen.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvilket gebyr du aldrig må overse, når du låner penge til en bil hos bilforhandleren.

Om det er billigst at låne til din bil hos bilforhandleren eller i banken kan du se i tv-indslaget herunder.

Priser på brændstof

Benzin:

Den vejledende listepris for den mest almindelige benzin - 95 oktan - toppede sidst i 13,31 kroner per liter den 21. juni 2014.

Den 15. januar 2015 ramte den vejledende listepris på benzin 10,59 kroner per liter, hvilket var prisbunden i denne omgang.

De reelle standerpriser er typisk noget lavere end de officielle listepriser på grund af lokal priskonkurrence. Finder du de billigste benzinstationer, kan du tanke benzin til en literpris, der ligger omkring 1,50 kroner lavere end de vejledende listepriser. Hvordan du gør det, får du gode råd om i indslaget øverst.

Diesel:

Listeprisen for en liter diesel toppede sidst i 11,63 kroner den 23. juni i år. Listeprisen for diesel ramte en foreløbig prisbund på 8,84 kroner per liter den 16. december 2015.

I forhold til de vejledende listepriser kan du tanke diesel omkring 1,60 kroner billigere, hvis du finder de billigste tilbud ude ved standeren.

Billigst om vinteren:

Benzin er marginalt billigere om vinteren. For det første fordi efterspørgselen på benzin er størst om sommeren. For det andet, fordi producenterne kan putte mere buthan i benzinen om vinteren fremfor de dyrere komponenter som for eksempel olie.

I tv-indslaget øverst får du gode råd om, hvordan du finder den billigste benzin.