Penge

Flere tager dyre boliglån uden om banken

Flere og flere danskere vælger at tage boliglån uden om banken. Og det på trods af, at lånene rent faktisk er dyrere.

Det er blandt andet realkreditinstitutternes manglende lyst til at låne til boliger i landdistrikterne, der giver de såkaldte crowdlendingselskaber medvind.

Det største crowdlendingselskab herhjemme er UdenomBanken. De har lånt over 170 millioner ud til boliger siden opstarten for halvandet år siden. 

De fleste af pengene er udlånt til opkøb af boliger i landdistrikterne.

- Vi låner særligt penge ud til landdistrikterne, hvor det er svært at få finansiering via traditionelle kilder som bank og realkredit, siger Frederik Rovsing, bestyrelsesformand i UdenomBanken.

Fem procent i rente

I tilbyder boliglån fra fem procent i rente - det er noget over realkreditinstitutterne og bankerne. Hvorfor er det overhovedet attraktivt at låne penge gennem jer? 

- Ved at købe de her boliger, så kan låntageren gå fra at være lejer til at være ejer og samtidig spare en masse penge. Så ud fra en realøkonomisk betragtning, så er det en rigtig god idé for de her mennesker at blive ejere. Også med lidt dyrere renter, siger Frederik Rovsing.

Men er der ikke en risiko eller en bekymring for aldrig at se sine penge igen, når man låner ud til folk, som jo er screenet af banken og har fået et nej der?​

- Jo, men vores system er bygget op meget højteknologisk. Det vil sige, at vi via en række offentlige registre kan tjekke folks økonomi og lave en profil, der faktisk er mere tilbundsgående end den, man ser i den traditionelle bankverden. Så vores kreditvurdering er ofte bedre end den, man ser i bankerne, så sandsynligheden for, at der slipper et dårligt lån igennem hos os er meget lille, siger Frederik Rovsing.

Et fint alternativ 

Spørger man en ekspert, så er crowdlendingselskaber et fint alternativ til bankerne og realkreditinstitutterne.

- Jeg synes, det er en meget fin idé, at man har mulighed for at låne penge til et billigt hus. Så kan det godt være, at renten er lidt højere end i et realkredit, men til gengæld er huset og den samlede udgift så billig, at du ikke engang kan leje dig til det samme. Så det, synes jeg faktisk, er en fin idé, siger John Norden, der er direktør hos bankportalen Mybanker.

Han betoner, at man selvfølgelig altid skal være opmærksom på renten og de øvrige forhold. Men hvis det overordnet ser fint ud, så mener han, at det er et fornuftigt tilbud.

- Det er jo et udtryk for, at bankerne og realkreditten har slået op i banen på det her specielle område. Og dermed overlades danskerne til at finde andre løsninger. Så det er godt, at der er et alternativ til de danskere, som gerne vil bo i landdistrikterne og har brug for at låne penge, siger John Norden.