Penge

Her er gebyret du aldrig må overse på dit billån

Der er ofte tusindvis af kroner at spare, hvis du låner penge til en bil hos bilforhandleren. Lån hos bilforhandleren er nemlig påhæftet med en såkaldt stiftelsesprovision til bilforhandleren, som nemt kan snige sig langt op over 10.000 kroner.

Du bør dog maksimalt betale 3.000 til 4.000 kroner i stiftelsesprovision, påpeger FDM.

- Det er vigtigt, at man bruger tid på at forhandle det gebyr, for ellers kan man ende med at betale alt for meget, siger forbrugerøkonom hos FDM Allan Skytte Christensen i tv-indslaget ovenfor.

Stiftelsesprovisionen er en belønning til bilforhandleren for at lave en låneaftale med dig som bilkøber. En belønning, der kommer fra det finansieringsselskab, der reelt står bag billånet.

Det kan dog være særdeles svært at aflure, hvilke beløb i lånekontrakten, der er stiftelsesprovisionen, fordi den også kan have andre betegnelser som for eksempel etableringsgebyr. I tv-indslaget herunder kan du se eksempler på, hvor stiftelsesprovisionen er skrevet ind i kontrakten. Artiklen fortsætter under tv-indslaget.

I praksis foregår det på den måde, at stiftelsesprovisionen bliver lagt oven i dit lån og så bliver pengene sendt via finansieringsselskabet og så tilbage til bilforhandleren som belønning for, at han har stået for at arrangere lånet.

Købere af små biler skal være særligt opmærksomme

Det er især købere af små biler, der skal være ekstra opmærksomme på stiftelsesprovisionen, hvis de vælger at låne pengene hos bilforhandleren.

- Høje etableringsgebyrer fylder rigtig meget i et lån, hvis det er et lille lån, hvorimod det fylder mindre, hvis det er et stort lån, siger Allan Skytte Christensen.

Fordelen ved at optage et billån hos bilforhandleren er, at der ofte er lavere renter på lånet hos forhandleren i forhold til et billån i banken, og det drager man især nytte af, hvis man køber en stor bil.

I tv-indslaget herunder kan du se to eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at optage lånet til henholdsvis en dyr og en billig bil - hos banken eller hos bilforhandleren?

Udover de ovenfor omtalte lån, er der som noget nyt også dukket såkaldte blankolån op hos bilforhandlerne. I tv-indslaget herunder kan du se fordele og ulemper ved de såkaldte blankolån.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s privatøkonomiske magasin præsenteret af Christian Kjær.
  • Christian Kjær er redaktør og vært på programmet.
  • Han skriver desuden artikler og analyser på TV2.dk.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.
  • Inden da har han skrevet for Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende.