Penge

Tusindvis mister afdragsfrie lån: Sådan får du et nyt

Knap 150.000 boliglån med afdragsfrihed udløber i år og næste år. De mange boligejere har dermed udsigt til en væsentlig forhøjelse af den månedlige ydelse, hvis de efterfølgende får et lån, de skal afdrage på.

For langt de fleste er der dog mulighed for at redde sig et nyt lån med afdragsfrihed, og den mulighed har de nærmest uanset, hvordan værdien af deres bolig har udviklet sig og uanset, hvilken økonomisk situation, de står i, mener man hos bankportalen Mybanker.

- Folk har forskellige muligheder og problemstillinger, - det spændende er, at alle har mulighed for at få et nyt afdragsfrit lån, siger direktør i Mybanker John Norden i tv-indslaget ovenfor. I indslaget får du gode råd om, hvordan du kan sikre dig et nyt afdragsfrit lån alt efter din økonomiske situation.

Smart trick hvis din bolig er steget i værdi

Er din bolig steget i værdi, har du naturligvis den letteste tur hen i banken med henblik på at få et nyt afdragsfrit boliglån.

Tricket for disse boligejere er, at de ifølge John Norden skal gå efter at få en ny vurdering af deres bolig med henblik på at få en højere værdiansættelse af boligen. Vurderes boligen til at have en højere værdi, end da det afdragsfrie lån blev optaget for ti år siden, kan boligejeren nemlig få lavere omkostninger på lånet.

Det skyldes, at den del af boliglånet, der udgør op til 60 procent af lånet er billigst i forhold til omkostninger. Der er altså store penge at spare, hvis du bringer dit boliglån ned under 60 procent af boligens samlede værdi, og det kan mange gøre ved at få en ny vurdering.

I tv-indslaget herunder kan du se mere om dine muligheder, hvis din bolig er steget i værdi, siden du optog boliglånet. Artiklen fortsætter under tv-indslaget.

Det skyldes, at omkostninger udgør den største del af de fleste boliglån på grund af de i øjeblikket meget lave renter. En højere vurdering vil derfor ofte betyde et markant fald i de samlede omkostninger på dit lån. Du kan se en forklaring af dette trick i indslaget ovenfor.

Når din bolig er faldet i værdi

For de boligejere, hvis bolig er faldet i værdi siden det afdragsfrie boliglån blev optaget, er der især én nærliggende mulighed:

Optag et nyt afdragsfrit boliglån op til 80 procent af boligens nye, lavere, værdi. Optag derefter resten af din gæld som banklån og afdrag på din nye bankgæld. På den måde kan du fortsætte med afdragsfrihed på 80 procent af dit boliglån. Du kan se et eksempel på dette i tv-indslaget ovenfor.

I tv-indslaget herunder kan du se mere om dine muligheder, hvis boligen er faldet i værdi. Artiklen fortsætter under tv-indslaget.

Hvis du er rigtig god til at forhandle kan du muligvis også få et afdragsfrit boliglån, der dækker mere end 80 procent af din boligs værdi, men det kræver ofte at din økonomi er så dårlig, at du er nær en tvangsauktion.

Også muligheder i den værste situation

Har du ingen muligheder for at afdrage på en boliggæld, der er langt højere end værdien af din bolig, vil realkreditinstituttet ofte vælge at lade dig få nyt et afdragsfrit lån, fordi det stadig er en bedre løsning for såvel boligejeren som for realkreditinstituttet i forhold til, at boligen går på tvangsauktion.

I indslaget øverst kan du se alle mulighederne for at få et nyt afdragsfrit lån, uanset hvilken boligøkonomi, du har.

I tv-indslaget herunder kan du se muligheder for at få et afdragsfrit lån trods en dårlig økonomi.

I tv-indslaget herunder får du gode råd om, hvordan du sparer tusindvis af kroner på den del af dit boliglån, du optager direkte i banken.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s privatøkonomiske magasin præsenteret af Christian Kjær.
  • Christian Kjær er redaktør og vært på programmet.
  • Han skriver desuden artikler og analyser på TV2.dk.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.
  • Inden da har han skrevet for Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende.