Opbakning til skattereform

16x9

Danskerne er efter seks år med skatte­stop klar til en skattereform, viser en
Gallup-undersøgelse i Berlingske Tiden­de. Regeringen baner i regeringsgrund­laget vejen for en reform, der efter forarbejde i en skattekommission skal sænke skatten på arbejde "markant".

Skattestoppet videreføres, boligskat­ten fredes, mens der til gengæld åbnes for højere grønne afgifter, idet refor­men skal tilskynde befolkningen til at optræde miljørigtigt og energibesparen­de. 71 pct. erklærer sig "meget" eller
"overvejende" enige i, at afgifterne på klima- og energiområdet skal øges.

"Det passer godt med, at vi lægger op til, at de grønne afgifter kan være en del af finansieringsgrundlaget, når vi laver en skattereform," siger De Konservatives Lars Barfoed, der er begejstret over danskernes positive indstilling over for en kommende skattereform.

"Det er i forhold til andre meningsmålinger, vi har set i det seneste halve år, et stort gennembrud for forståelsen for, at vi skal bruge skattesænkninger på arbejdsindkomster som et led i at få løst de samfundsøkonomiske problemer, vi har. Det synes jeg er meget glædeligt," siger Lars Barfoed om de 66 procent af befolkningen, der erklærer sig "meget" eller "overvejende" enige i skattereformens mål om at sænke skatten på arbejde.

60 procent af Dansk Folkepartis vælgere har den samme holdning, men selv om DF var stærkt kritisk over for Foghs skatteplan, føler partiets næstformand, Peter Skaarup, sig ikke ude af trit med sine vælgere.

"Hvem vil ikke sige ja til, at man skal sænke skatten på arbejde. Det ville jeg da også selv sige ja til. Men problemet er, at regeringen vil sænke marginalskatten markant. Prisen for, at dem med en million i indtægt slipper 150.000 kr. billigere i skat, kan så være, at dem der tjener meget mindre, får meget mindre ud af det," siger Peter Skaarup.

Kun blandt SF's og Enhedslisten vælgere er der flertal imod lavere skat på arbejde.

Der er heller ikke den store frygt i befolkningen for, at lavere skatter vil gå ud over velfærden. 52 procent af de adspurgte kan sagtens se skattelettelser og velfærd gå hånd i hånd, mens 31 procent mener, at lavere skat på arbejde vil gå ud over velfærden.

Her er dog klare forskelle mellem kønnene. Kvinderne er klart mest skeptiske og delt lige over i spørgsmålet.

"Vi konservative mener jo faktisk, at skattelettelser er en forudsætning for bedre velfærd, fordi det skal skabe den nødvendige velstand. Målingen viser, at der er en stigende forståelse for den sammenhæng," mener Lars Barfoed.

Gallup-undersøgelsen giver også regeringen opbakning til at søge samarbejde hen over midten. Det støtter 78 procent, og kun blandt Dansk Folkepartis vælgere er der flertal for overvejende at bruge DF som parlamentarisk grundlag.