Overblik: Ny dansk terrorsag

PET har anholdt otte mænd og ransaget 11 steder natten til tirsdag. Få et overblik over sagen her

En taxichauffør fra Københavns nordvest-kvarter, en elektriker fra Ishøj og en tredje ung mand i Avedøre er blandt de anholdte en ny dansk terrorsag.

Klokken to i nat slog Politiets Efterretningstjeneste (PET) til mod en gruppe mennesker, som mistænkes at have planlagt en terrorhandling.

I alt otte personer blev anholdt og 11 adresser blev ransaget.

PET mener selv, at man med anholdelserne har forhindret en terrorhandling.
"Der er efter vores opfattelse tale om en alvorlig sag, siger efterretningstjenestens chef, Jakob Scharf.

PET har gennem flere måneder brugte store ressourcer og "en række forskellige efterforskningsmetoder" på at skaffe sig tilstrækkeligt grundlag for at fortage nattens politiaktion. Men da tidspunktet for anholdelsen skulle fastsættes, spillede det også ind, at det sikkerhedsmæssigt var risikabelt, at de formodede terrorister forsøgte at fremstille "ustabile sprængstoffer" i et lejlighedskompleks

De anholdte

På forhånd havde PET udset sig otte unge mænd i alderen 19-29 år med somalisk, tyrkisk, pakistansk og afghansk baggrund som mål for aktionen. Og det lykkedes uden dramatik at anholde alle otte.

Personerne betegner de anholdte som militante islamister med direkte internationale forbindelser til ledende al Qaeda-medlemmer.

Seks af de otte var danske statsborgere, mens to var udenlandske statsborgere med opholdstilladelse i Danmark.

De to centrale personer i sagen er begge 21 år. De to mænd er sigtet for "gennem sam­taler og møder" samt gennem "anskaf­felse af flere effekter til fremstil­ling af en eller flere bomber" at have forsøgt at gennemføre bombeterror "et eller flere steder i Danmark eller udlandet".

En person blev anholdt i Avedøre. Beboere fortæller, at den anholdte klæder sig i en lang kofte, og at han hver morgen går i moskeen.

En anden person er blevet anholdt på Glasvej i København Nordvest. Den anholdte dette sted var tilsyneladende en taxichauffør i 20'erne. Ifølge naboer er der tale om en nytilflytter.

I Ishøj tog PET en 19-årig mand, der er uddannet elektriker, med til afhøring, oplyste hans familie til TV2 News.

Flere ransagninger
Da anholdelserne var sket, begyndte betjente at ransage pĂĄ flere adresser, og ogsĂĄ Beredskabsstyrelsens Kemisk Beredskab deltog i arbejdet.

At Kemisk Beredskab var indkaldt til undersøgelserne kan tyde på, at PET mener, at de anholdte har rådet over stoffer og materialer, som kan indgå i produktion af sprængstoffer.

Desuden var hærens ammunitionsryddere og kriminalteknikere fra rigspolitiet indkaldt til aktionen.

Operationen foregik bl.a. på Glasvej i Københavns nordvest-kvarter og på Landlyststien i Ishøj, og politiet var massivt til stede om natten i Rebslagerporten i Avedøre. Alle tre steder blev der foretaget anholdelser. I alt har politiet har ransaget 11 adresser i forbindelse med sagen.

Alle ransagningerne foregik i Storkøbehavn på adresser i Vanløse, Amager, Ishøj, Albertslund, Nordvest, Hvidovre og på Nørrebro.

Kilde: Ritzau, PET