Slagets gang på Nørrebro

16x9

Her er en tidslinje over de væsen-lig-ste hændelser på Nørre-bro siden rydningen af Ung-doms-huset i marts

Uroen omkring det nedrevne ungdomshus på Nørrebro fortsætter. Senest natten til søndag, hvor 63 demonstranter blev anholdt efter voldsomme gadekampe. Her har vi lavet en tidslinje over de væsenligste hændelser på Nørrebro siden rydningen af Ungdomshuset i marts.

1. - 2. september:

Kl. 05.00: Urolighederne er så småt ved at være dysset ned. 63 demonstranter er blevet anholdt i løbet af natten.

Kl. 03.06: Politiet har for et øjeblik siden ryddet Griffenfeldtsgade. En iagttager siger, at begge parter i konflikten har "skruet op" og kæmper mere indædt. Politiet har lagt rigtig meget gas ud i Stengade. Gassen skydes ud i alle retninger. Der er en brændende barrikade i Stengade igen. Der er anholdt cirka 10-15 mennesker i Griffenfeldtsgade.

Kl. 03.00: Ifølge øjenvidner er en mandskabsvogn brudt i brand. Det skete da en politideling var i gang med at udlægge gas, da de blev angrebet af demonstranter. De trak sig tilbage og ind i bilen. Vognen bakkede - og i et forsøg på at bakke udenom en brændende barrikade kørte den ret voldsomt baglæns ind i et trafiklys. Det rystede tilsyneladende betjentene så meget, at en betjent kom til at fyre en tårgasgranat af inde i køretøjet, der øjeblikkeligt blev fyldt med ild, gas og kraftig røgudvikling. Herefter væltede gruppen af betjentene fortumlede ud på vejen for at tage flugten op ad Peter Fabersgade, væk fra aktivisterne, der dog iagttog begivenhederne fra en afstand af 20-30 m. Herefter fik mandskabsvognen lov til at henstå tom og med alle døre vidt åbne i 2-3 minutter, før den så blev omringet af aktivister, der besluttede at sætte den i brand ved at smide en brændende palle ind i den.

Kl. 02.35: Der er bål tre steder på Nørrebrogade lige nu. Ved Blågårdsgade og Griffenfeldtsgade på Indre Nørrebro. Her angribes politiets vogne også med kasteskyts - blandt andet sten. Det er voldsomme angreb, siger øjenvidner. Deltagerne i angrebene er en blandet flok af aktivister, indvandrere og tililende. På Ydre Nørrebro er der bål ved Heinesgade, der ligger på den ydre side af Nørrebros Runddel. Banker ved Thorsgade har fået knust ruderne og er blevet raseret. Selve Nørrebros Runddel er tom og afspærret med polititape.

Kl. 02.22: Politiet har lavet knibtangsmanøvre mod bålet ved Griffenfeldtsgade. Aktivister flygtede ned af Griffenfeldtsgade, hvor de blev forfulgt af betjente - aktivister svarerede kortvarigt igen med stenkast. Der blev kastet tåregas. Politiet har nu trukket sig tilbage i bilerne. Der er stadig ild i barrikaderne. Der er igen et større bål tværs over Nørrebrogade ved Griffenfeldtsgade.

Kl. 02.04: Politiet har ryddet Sankt Hans Torv. De angreb til fods og løb efter folk. Det skete efter, at der var blevet bygget flere barrikader ved Santk Hans Torv - ved Guldbergsgade. Elmegade er blokeret med flere barrikader af såkaldte "betongrise", dvs. to meter lange betonklodser. Ved Nørrebrogade og Elmegade sidder cirka 20 arresterede i "futtog", dvs. siddende i en lang række på jorden.

Kl. 01.46: Politiet rykker nu i kæder frem mod aktivister ved Elmegade og Nørrebrogade. Bag dem kører tre gruppevogne. Det er ifølge vidner første gang politiet er ude af bilerne i aften. Der er forsøgt bygget barrikader her og der er knust butiksruder.

Kl. 01.39: Barrikaden ved Griffenfeldtsgade er nu stukket i brand. Politiet nærmer sig barrikaden ad Gifffenfeldtsgade og Nørrebrogade med mandskabsvogne. Politiet er meget henholdende i deres indsats - de lader barrikaderne blive bygget og angriber ikke offensivt demonstranterne.

Kl. 01.31: Der bygges en større barrikade på hjørnet af Griffenfeldtsgade og Nørrebrogade.

Kl. 01.24: Brandvæsnet er gået i gang med at rydde op på Runddelen. Aktivister driver ind mod Indre Nørrebro. En iagttager siger, at op mod halvdelen af det Indre Nørrebro henligger i mørke. Betjentene ved Runddelen er iklædt gasmasker.

Kl. 00.53: Demonstranterne er nu spredt ud over hele Nørrebro i små grupper.Der er antændt bål i Sjællandsgade og der bygges små barrikader rundt i gaderne på Indre Nørrebro. Nogle grupper forsøger at antænde bål flere steder. Brandvæsen og politi forsøger at gribe ind over for det. Tre gruppevogne er blevet angrebet med brosten ved Nørrebros Runddel. Det har fået bilerne til at fortrække.

Kl. 00.47: Hele området fra Runddelen og ind mod Indre Nørrebro er indhyllet i tåregas. Det drejer sig om et område på omkring 500 meter. Det er ikke kun på Nørrebrogade, men også sidegader og parallelgader til Nørrebrogade - Prinsessegade, Sjællandsgade og Guldbergsgade der har massive mængder tåregas.

Kl. 00.45: Politiet har nu angrebet demonstrationen ud fra Meinungsgade. Tre mandskabsvogne holder på tværs af Nørrebrogade.Politiet har skudt meget tåregas ind i demonstrationen. Et øjenvidne vurderer, at det er 10-12 tåregasgranater, der er sendt ind i mængden. Politiet rykker nu frem i ly af deres vogne. Demonstranterne har trukket sig tilbage.

Kl. 00.38: Aktivisterne er begyndt at bevæge sig ned ad Nørrebrogade. Over højttalervognen er det blevet meddelt, at "festen er opløst og forvandlet til en demonstration, der går til Folkets Park".

Kl. 00.24: Politiet har for få minutter siden bedt festdeltagerne om at forsvinde fra Runddelen. Men der er ikke ret mange styrker til stede lige nu til at sætte kravet igennem med. Hele Runddelen er malet med grafitti - og mange butikker har fået smadret deres vinduer. Det eneste lys, der er over området lige nu, stammer fra bål.

Kl. 23.53: Aktivisterne er begyndt at bygge brændende barrikader tværs over Jagtvej. Grupper af demonstranter opsøger skraldespande, brædder, olietønder, papkasser og andet materiale, der lægges på bålene. Lyset over Runddelen er slukket ved at demonstranter har kastet cykelkæder op over de strømførende ledninger.

Kl. 23.16: Demonstranterne er begyndt at gå ud på Jagtvej, hvor begge vejbaner nu er spærret. 2-3 ruder i den lokale McDonalds er blevet knust. Sortklædte og maskerede demonstranter har dannet blokke på Jagtvej. De bærer to bannere med teksterne: "Stadig ingen tak til systemet" og "One struggle - One fight"

Kl. 23.03: En gruppe aktivister har forsamlet sig pĂĄ Ground 69, tomten efter det nedrevne Ungdomshus pĂĄ Jagtvej. Det er herfra at den proklamerede Reclaim the Street-fest udgĂĄr fra. Politiet har en mandskabsvogn til stede og observerer, hvad der foregĂĄr. En kilde pĂĄ stedet vurderer antallet af deltagere i festen til omkring 100.

Kl. 22.36: Der hersker en anspændt stemning på Nørrebro på halvårsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej. Området omkring Folkets Park på Indre Nørrebro er mørkelagt. Lyset i gadelygterne fungerer ikke længere. Og samtidigt er politiet massivt til stede - der er forlydender om omkring 15-20 gruppevogne på Indre Nørrebro. Der er indkaldt til en såkaldt Reclaim the Street-fest på et indtil videre ukendt sted.

6. Marts:

23.00: Nedrivningsmaskinerne tygger sig igennem de sidste mursten af facaden pĂĄ det tidligere ungdomshus

Tirsdag aften: Uden for det danske konsulat i New York udtrykker 10 demonstranter deres støtte til det tidligere ungdomshus.

14.00: Det danske konsulat i Milano bliver besat.

11.00: Det danske konsulat i Venedig bliver kortvarigt besat af omkring 70 unge aktivister. Konsulatsymbolet bliver malet pink, og "69" skrevet hen over.

Natten til tirsdag: Flyttefirmaet 3x34 får ødelagt to lastbiler efter en påsat brand. Firmaet havde fredag kørt ting fra det tidligere ungdomshus.

5. Marts:

18.00: Norsk politi bruger tĂĄregas mod ca. 150 demonstranter uden for den danske ambassade i Oslo.

17.00: Det danske konsulat i Bergen bliver besat af 50 aktivister fra forskellige ungdomsbevægelser.

12.00: Politiet fjerner unge der, blandt andet ved at lægge sig på tværs af kørebanen, forsøger at genere trafikken omkring Nørrebros Runddel.

11.00: Nedrivningen bliver midlertidig stoppet af Københavns Kommunes Miljøkontrol på grund af problemer med ophvirvlet støv og asbest.

09.00: Unge mennesker mødes på Nørrebros Runddel og lægger blomster.

08.00: Nedrivningen af Ungdomshuset pĂĄbegyndes.

4. marts:

15.00: Fredelig cykeldemonstration gennem København.

04.40: Politiet mener, at de værste uroligheder er overstået. De er nu vendt tilbage til "almindelige politiforretninger".

03.00 - 04.00: Der opstår kortvarigt uroligheder på Prinsessegade på Christianshavn. En enkelt bil sættes i brand. 10 - 15 personer bliver anholdt.

3. marts:

24.00: Ved midnatstid opløser politiet en demonstration med flere hundrede personer ved Nørrebrohallen på Nørrebrogade. I løbet af aftenen har der flere gange været optræk til demonstrationer, men hver gang har politiet hurtigt stoppet festen.

15.00: Demonstrationerne på Christiania og Enghave plads mødes på Rådhuspladsen og bevæger sig mod Nørrebro.

14.00: Fredelige demonstrationer pĂĄ Christiania og Enghave plads

13.00: I alt 570 er anholdt i forbindelse med de tre dages uro. 113 er varetægtsfængslet.

10.30: Københavns Politi ransager flere adresser og anholder 90 mistænkte ballademagere.

06.10: Københavns Politi melder, at der atter er ro i byen. På dette tidspunkt er 172 anholdt.

04.00: Christianshavns Gymnasium hærges af demonstranter der brænder bøger og inventar af.

04.00: Fortsat kampe og brande på Nørrebro og ved Christiania.

02.45: Der tændes bål i Brobergsgade ved Christiania og gadekampe bryder ud i denne del af byen.

02.15: Fortsatte gadekampe. Bil sættes i brand på Griffenfeldtsgade - gadelyset går ud på Nørrebro.

01.00: Demonstration på Sankt Hans Torv udvikler sig voldeligt, da aktivister begynder at kaste med brosten og tænde bål. Politiet anvender tåregas for at sprede menneskemængden.

2. marts:

22.00: En demonstration med cirka 800 personer går fra Gammeltorv i indre by i retning mod Sankt Hans Torv på Nørrebro.

19.00: Aktivisterne holder møde i Folkets Hus i København.

14.20: Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidt beder politiet fjerne demonstranter, der har besat partiets hovedkvarter.

03.00: Kampe mellem politi og demonstranter foran Christiania. Flere biler sættes i brand. I alt 206 er nu anholdt.

1. marts:

24.00: Omkring midnat sættes nogle biler i brand på Prinsessegade. Samtidig besætter nogle demonstranter et hus på Blågårdsgade. Besættelsen er dog kun kort.

22.00: Der er ved at være roligt på Nørrebrogade igen.

21.30: Politiet bruger tåregas mod demonstranterne på Nørrebrogade.

20.30: Optøjer ved Christiania på Christianshavn.

18.30: Demonstranter fra den forreste gruppering rykker ned mod bĂĄlet ved Stengade.

18:15: Den forreste gruppe demonstranter begynder at bombardere politiet. Samtidig tænder den anden gruppe demonstranter bål længere nede af Nørrebrogade ved Stengade.

18.00: Ved Sjællandsgade deler politiet de omkring 500 - 1000 demonstranter i to grupper med den såkladte kniptangsmanøvre.

17.00: Demonstranter forsamler sig på Blågårds Plads, hvor de mødes af politiet. Efter kort tid begynder demonstranterne at gå tilbage mod det nu ryddede ungdomshus ad Nørrebrogade.

11.00: Der sættes ild til nogle containere på Torvegade på Christianshavn.

08.15: Aktivister forsøger for første gang at trænge gennem politiets blokade foran Jagtvej 69

07.00: Politiet rydder Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. Selve rydningen tager kun få minutter.

Kilde: www.modkraft.dk