Bandekrigens anden runde

16x9

Efter 50 dages fred raser bandekrigen igen. 13 såret og en dræbt siden 22. april

Bandekrigens runde to er skudt i gang. Siden 22. april er 13 personer blevet såret og en dræbt

Af: Helle Harbo Sørensen

Efter 50 dage uden skudopgør i den københavnske bandekrig er konflikten mellem Hells Angels og deres støttegruppe AK81 på den ene side og indvandrerbander på den anden side igen blusset op.

Bandekrigens første runde startede for alvor, da en 19-årig mand med indvandrerbaggrund blev skudt og dræbt på åben gade i Brønshøj den 14. august sidste år. Et medlem af AK81 med iransk afstamning er sigtet i sagen. I de mange opgør, der fulgte i kølvandet, blev adskillige sårede af skud, og i slutningen af februar og starten af marts i år mistede endnu to livet - denne gang uskyldige ofre.

Bandekrigen lever stadig
I takt med at politiet har sat massivt ind mod banderne og oprettet en særlig bandeenhed, har der været en 50 dage lang pause i opgørene. Men leder af bandeenheden Henrik Svindt har advaret mod at tro, at det betød, at bandekrigen var gået i sig selv.

Beviset for det modsatte kom, da startskuddet på det, der kan kaldes bandekrigens anden runde, lød den 22. april, og en 28-årig mand med indvandrerbaggrund blev skudt på Blågårdsgade på Nørrebro.

Siden har der været en række af drabsforsøg på personer fra begge sider af konflikten. Du kan her få et overblik den hektiske start på bandekrigens runde to.

22. april - skudt af gerningsmænd på motorcykel: Først på eftermiddagen bliver en 28-årig mand med indvandrerbaggrund ramt af tre skud i benet, et i låret og et i armen på Blågårdsgade på Nørrebro.

Skuddene bliver affyret af to mænd på en rød Yamaha motorcykel, som efterfølgende stikker af. Ofret er ikke selv bandemedlem, men har forbindelse til bandemiljøet, oplyser politiet. I mandens bil finder politiet en skudsikker vest.

Gerningsmændene er stadig på fri fod, men motorcyklen er fundet udbrændt i en stjålet VW Transporter øst for Ringsted.

23. april - Granat kastet på Christiania: Ud på natten bliver en håndgranat kastet mod Café Nemoland på Christiania. Cafeen er kendt som tilholdssted for rockere. En person får kæben sprængt af, og fire andre bliver lettere kvæstet.

Hvem, der kastede håndgranaten, er endnu uvist, men indvandrerbander har tidligere i konflikten brugt håndgranater mod Hells Angels rockerborge i København.

24. april - Kølleoverfald i Hellerup: To mænd med indvandrerbaggrund bliver overfaldet af to mænd med køller, mens de sidder i en bil på Strandvejen i Hellerup. De to ofre for overfaldet har indvandrerbaggrund, og en 22-årig mand med tilknytning til AK81 er anholdt i sagen.

Der er tale om den samme mand med iransk afstamning, som også er sigtet for mordet i Brønshøj i august sidste år. Ofrene blev behandlet på skadestuen efter overfaldet, men ingen af dem fik livstruende skader.

25. april - Skud fra motorcykel igen: Der bliver igen skudt på Nørrebro, og lige som et par dage i forvejen er det to mænd på en motorcykel, der affyrer skuddene. En 20-årig mand med indvandrerbaggrund, der sidder i en bil på Gartnergade, bliver ramt i ballen, da der bliver skudt målrettet mod ham.

Gerningsmændenes motorcykel er fundet i Holbæk, hvor den var udbrændt på en byggeplads.

26. april - AK81 kørt ned: 26-årige Esben Hertz, der er medlem af AK81 og fungerer som bodyguard for HA-rockeren Jørn Jønke Nielsen, bliver målrettet kørt ned på Jagtvej. Mens han ligger på jorden, gør bilisten klar til at køre ham over endnu en gang, men han bliver reddet af en kvinde, der stiller sig i vejen for bilen.

Esben Hertz slipper med en brækket arm og en skadet hofte. Politiet har fundet den sorte Renault, der kørte Esben Hertz ned, men ved endnu ikke, hvem der kørte den.

27. april - hashhandler beskudt fra knallert: To maskerede mænd på en knallert skyder efter en 27-årig dansk hashhandler på Jægersborgsgade på Nørrebro. Hashhandleren, der er særdeles godt kendt af politiet, bliver ikke ramt.

De to gerningsmænd beskrives som unge med indvandrerbaggrund. Jægersborgsgade er kendt for at være tilholdssted for rockere.

29. april - Kørt ned og banket: En 24-årig mand med indvandrerbaggrund bliver omkring klokken 20.30 bevidst påkørt af tre mænd på motorring 3 ved Roskilde-frakørslen, så bilen rammer autoværnet.

Han forsøger at flygte fra bilen, men mændene, der har relation til rockermiljøet, indhenter ham. Han bliver banket og sparket og truet med en pistol, inden de stikker af. Ofret bliver indlagt på sygehuset.

15. maj - skudt og dræbt: En 28-årig mand af anden etnisk herkomst end dansk dør, efter han bliver skudt ned foran Moldaugade nummer 2 på Amager i København.

Ifølge øjenvidner affyrede to mænd iført sort tøj og med sorte hætter 7-10 skud mod manden, der lå ned på jorden.

Gerningsmændene stak efterfølgende af i en sort Audi. Offeret er kendt af politiet.

19. maj - tidligere AK81 forsøgt dræbt: En 26-årig mand bliver skudt i maven, hovedet, en arm og et ben, netop som han kommer tilbage til sit hjem på Rødovrevej i København.

Manden har i en periode i 2007 været medlem at AK81.

Gerningsmanden løber fra stedet og flygter i en Rød Ford Escort sammen med to andre. Han har indvandrerbaggrund, og politiet regner med, at episoden har forbindelse til bandekrigen.