Obama har vundet valget - i Europa

Obama har vund-et det a-me-ri-kan-ske præ-si-dent-valg _ i Eu-ro-pa, skri-ver fle-re a-vis-er i dag ef-ter hans ta-le i går

Den amerikanske præsidentkandidat Barack Obama har vundet det amerikanske præsidentvalg - i Europa. Det mener flere politiske analytikere efter Obamas tale foran 200.000 mennesker i Berlin i går.

TV 2 har lavet et sammendrag af reaktionerne efter talen:

  • "Obama er ganske vist ikke valgt som USA's næste præsident. Ikke endnu. Det var han og tilskuerne lige ved at glemme i går. Stemningen glødede af håb om noget stort for hele verden. Lige så stor interesse for politik, som Obama har vakt både i USA og i Europa, lige så hårdt vil skuffelsen ramme en ny ung generation, hvis de amerikanske vælgere foretrækker en gammel republikaner - tiltroen til en bedre verden og politiks værdi, vil synke i grus," skriver Ekstra Bladet.
  • "Med talen demonstrerede Obama to pointer: At han er i stand til at gribe en forsamling med retorik og karisma, der får hans modkandidat hos Republikanerne til at blegne og krølle. Og at scenen i Berlin ikke skulle bruges til rent show. Den stærkt personlige tale var spækket med væsentlige politiske budskaber," skriver B.T.

  • "Sommeren er høj og ikke kun den massive folkeskare i Berlin, men det meste af Europa synes forelsket. I senator Barack Obama. Men måske tager forelskelsen lidt af, når Obamas ord fra hans tale i Berlins Tiergarten i de kommende dage får lov til at bundfælde sig. Af en nyslået kæreste at være bragte han nemlig sjældent barske krav med sig på sin første date," skriver Berlingske Tidende i sin analyse af talen.
  • "Obama vil måske nok vinde popularitetskonkurrencen i Europa, men det er de amerikanske vælgere, der afgør valget," sagde John McCains rådgiver, Gregor Peter Schmitz, efter talen.
  • "Det er ikke de ord, der blev sagt, men det er hele indpakningen - hele måneden det blev sagt på, der er det vigtige. Det fik talen til at lyde meget, meget god, men det er ikke en tale, der vil gå igen lige ligesom John F. Kennedys tale, " siger Mads Qvortrup til TV 2 NYHEDERNE.
  • "Hans akilleshæl i kampagnen er hans manglende erfaring med udenrigspolitik. Nu har han haft fire-fem meget succesrige dage, hvor han har vist, at udlandet tager ham alvorligt. Det er stort for ham," siger Jackson Janes fra Johns Hopkins University.