Vi er blandt de hurtigste på nettet i verden

16x9

<p><span style="font-size: 13px;">Kilde: Akamai via Mashable</span></p>

Kilde: Akamai via Mashable

Borgere i de store danske byer ved det og nu ved en stor del af resten af verden det også: Danmark har utrolig hurtigt internet, hvis man ser på et gennemsnit for alle husstande. Faktisk det 10. hurtigste i hele verden.

Så selv om vi kan klage over stadig at trække lave hastigheder fra teleselskaber, så er resten af verden vant til et gennemsnit på 3,1 Mbit/s, hvor vi her iDanmark kan bryste os af 8,2 Mbit/s gennemsnitligt, der dog bliver overgået af lande som Sverige, Holland og Schweitz, der har sneget sig helt op på en 4. plads. Øverst ligger Sydkorea med svimlende 14,2 Mbit/s som gennemsnit for hele landets hastighed. 

Men der er gode chancer for at danskerne kan komme længere op på listen og opleve endnu bedre hastigheder, mener teleanalytiker Torben Rune.

- Danmark har i modsætning til mange andre lande rigtige gode muligheder for at komme højere op på den liste. For det første har vi ingen høje bjerge. Vi er flade som en pandekage og derved er det nemt at trække kabler. Vi er ikke et stort land og vi bor tæt i forhold til andre større lande, så det er en overkommelig opgave at trække kabler over hele landet, slår han fast.

- Dog har vi også nogle udfordringer, da vi ikke har tendens til at klumpe os sammen i millionbyer, som mange af de andre lande. Vi bor stadig mere spredt ud, og udkantsområderne er dyre at dække, siger han og foreslår særregler til yderområderne i Danmark, der ville gøre det nemmere og billigere for teleselskaberne at dække de områder.

- Mens flere offentlige instanser arbejder på at komme over på en digital platform er det også nødvendigt at få hele befolkningen på nettet, påpeger Torben Rune. 

Som det er nu har vi ingen statslig indblanding i dækningen, hvor det hele fokuserer på den frie konkurrence teleselskaberne imellem. Det fungerer også oplagt i storbyer som København, Århus og Odense, hvor der netop er et konkurrencegrundlag, men længere ude på landet har man sværere ved at få konkurrencen op at køre. 

- For en del af de lande på top 10 har de lavet særregler for at beskytte yderområderne. Man kunne lave det samme i Danmark for at kunne kompensere for at den frie konkurrence ville kunne fungere på disse områder, siger Torben Rune. 

Hvor hurtigt net trækker du?