TV: Vild pen tegner ud i luften

16x9

<p><strong>BERLIN:</strong> Godt gemt af vejen sidder to unge fyre ved et lille bord i en afsides hal på IFA-messen i Berlin, der samler stort set alt

BERLIN: Godt gemt af vejen sidder to unge fyre ved et lille bord i en afsides hal på IFA-messen i Berlin, der samler stort set alt, hvad hjertet begærer inden for forbrugerelektronik.

Man ville formentlig ikke lægge mærke til dem, hvis ikke det var fordi, en stor flok nysgerrige besøgende havde stillet sig i en halvcirkel foran.

En summende lyd, der leder ens tanker hen på den lokale tatovørsalon, dominerer området omkring menneskemængden. Men det, der foregår her, har intet andet tilfælles med tatoveringer end en kreativ tankegang.

Maxwell Bogue og Daniel Cowen fra det forholdsvis nystartede, Boston-baserede legetøjsfirma WobbleWorks sidder over for hinanden og 3D-printer små plastikfigurer i forskellige farver i hånden. De er taget til teknologiens højborg for at demonstrere, hvad deres store satsning, 3Doodler, kan.

- Det er første gang nogensinde, at det færdige produkt bliver vist frem i offentligheden, og det er virkelig fedt for os - vi har jo haft det sjovt med at bruge det, og nu har vi endelig muligheden for at give folk det i hænderne, siger Daniel Cowen, der er firmaets marketingchef, til tv2.dk.

- Reaktionerne har været rigtig gode, og vi har fået de første tilbagemeldinger på vores emballage, som også var gode. At være til stede her på IFA handler for vores vedkommende også rigtig meget om godkendelse.

Slog flikflak på Kickstarter
- Det er dejligt at se, at folk er lige så begejstrede for produktet, som vi selv er – det er vigtigt, for selvom vi klarede os godt på Kickstarter, ved man i sidste ende aldrig, om folk kan lide produktet, når det er produceret færdigt. Vi skal normalt tvinge pennen ud af folks hænder, når de prøver den første gang, forklarer Maxwell Bogue, der sammen med Peter Dilworth stiftede WobbleWorks i 2011, og bryder ud i et højlydt og varmhjertet grin.

Og netop 'Kickstarter' er et vigtigt kodeord for det lille firma på seks medarbejdere. Det var nemlig det amerikanske 'crowd funding'-site Kickstarter, der i den grad satte skub i tingene for 3Doodler.

Tidligere på året startede WobbleWorks således en Kickstarter-indsamling med et mål om at skrabe 30.000 dollar sammen. De første 24 timer kom der en million dollar – og 4.000 emails – ind, og det var noget mere respons, end firmaet havde forventet.

- Min forlovede kunne ikke engang koncentrere sig på arbejdet. Hun sagde: ’Det er ren magi: Hver gang jeg opdaterer websiden, er der kommet 10.000 dollar mere til kampagnen’. Og hun tog faktisk en måneds fri for at hjælpe os med at svare på emails, fortæller Maxwell Bogue, mens Daniel Cowen tilføjer:

- Vi gik fra at være ekstatiske til at tænke ’wauw, nu skal vi jo i gang med at lave en masse penne’. Vi var i totalt søvnunderskud og gik 50 timer uden at sove. På et tidspunkt svarede vi på 1.000 emails om dagen. Det var uvirkeligt.

I alt formåede 3Doodler at indsamle mere end 2,3 millioner dollar, og det gør projektet til et af de mest succesfulde på Kickstarter nogensinde. Med en venteliste fyldt op af nogle af de største navne inden for arkitektur, kunst og design har 3Doodler været ventet i spænding siden da.


Foto: 3Doodler

Kræver ikke computer eller software
Det er såmænd ikke så mærkeligt, at dette kombinerede redskab og legetøj tiltrækker sig megen opmærksomhed såvel på nettet som på den kæmpemæssige elektronikudstilling i den tyske hovedstad.

3Doodler er nemlig verdens første 3D-printende pen, der giver forbrugerne mulighed for at lave 3D-objekter, hvor kun fantasien sætter grænser. Og med en pris på 99 dollar er den en af de billigste enheder til 3D-printning på markedet.

- Vi vil have folk til at skabe, og vi vil samtidig gøre det så let så muligt at skabe fede ting. Derfor er 3Doodler ekstremt simpel, og du skal ikke bruge en dyr computer eller avanceret software, men bare slutte den til strømstikket, fodre den med en streng plastik, og så er du klar til bogstavelig talt at tegne ud i luften, forklarer Daniel Cowen.

- Når du bruger den, ændrer det din måde at tænke på. Det er første gang nogensinde, du skal tænke på, hvordan du flytter din hånd i luften. Du er nødt til at tænke over, hvilken vej du skal næste gang. Så alle starter altid ud med at lave bunker af plastik, og når man så viser dem eksempelvis et lille menneske, begynder de at forstå det, supplerer Maxwell Bogue.

Foran dem på bordet står der en række eksempler på, hvad man kan præstere med 3Doodler – blandt andet miniaturemodeller af Big Ben og Eiffeltårnet, som er tegnet fra en skabelon og sat sammen af flere stykker plastik. De har hver især taget under to timer at lave.

Men 3Doodler har også sat gang i fantasien rundt omkring i verden, hvor der er blevet skabt alt lige fra cykler til brasilianske papegøjer.Fotos: 3Doodler

Vores tids malerpensel
3D-printeren 3Doodler fungerer lidt ligesom en limpistol og bruger to forskellige slags plastik som ’blæk’.

Oprindeligt var 3Doodler tænkt til brug i kunst- og håndværkerkredse og blandt folk, der allerede har en 3D-printer, men WobbleWorks fandt hurtigt ud af, at 3Doodler har en langt bredere appel end først antaget.

- Vi ser 3Doodler som det 21. århundredes malerpensel. Vi lever i en verden omgivet af plastik, så hvorfor ikke begynde at tegne i plastik? Det var sådan, vi oprindeligt så det. Men efter Kickstarter fandt vi ud af, at et meget større segment af befolkningen er interesseret i produktet, siger Maxwell Bogue.

Han tilføjer, at der i arkitekturkredse er en stor interesse for 3Doodler, som kan bruges til at lave 3D-skitser, før et design skal laves på computeren.

Skal hjælpe med at undervise blinde
Men 3Doodler kan også bruges i undervisningsøjemed, når børn skal have styr på billedkunsten, knuse tal i matematik og greje figurer i geometri, forklarer Daniel Cowen.

- Men også til noget, vi slet ikke havde set komme – nemlig i forbindelse med undervisning af blinde. Vi har modtaget emails fra forskellige institutter og universiteter, og i starten tænkte vi: ’Er I sindssyge? Vil I give en varm pen til en blind person?’. Men det er kompetente college-studerende, og i virkeligheden er pennen jo mere en hjælp til læreren i undervisningen, siger han.

- Det ændrer alting, og det er noget, vi er enormt begejstrede for. Nogle af dem, der har henvendt sig, forsøger at gøre det her til en del af pensum, og vi leverer penne til dem for at hjælpe med at gøre det muligt. Vi kører pilotprojekter i oktober og november i USA.

På butikshylderne næste år
De første 3Doodlers er på vej ud på markedet netop nu. I løbet af de næste uger starter produktionen, og de, der var hurtigst ude med økonomisk støtte til projektet på Kickstarter, får tilsendt deres penne i næste måned.

I februar 2014 bliver produktet tilgængeligt for den brede befolkning, og at dømme ud fra reaktionerne blandt de fremmødte på 3Doodler-standen kan WobbleWorks 3D-printende pen meget vel gå hen og blive en kæmpemæssig salgssucces. Se den i aktion herunder.