Spil det igen lige her: Doom fylder 20 år i dag

16x9

<p>Computerspillet, hvor du fra et første personsperspektiv skal nedkæmpe helvedes yngel, kom i hælene på det vanvittigt populære Wolfenstein 3D, men

Computerspillet, hvor du fra et første personsperspektiv skal nedkæmpe helvedes yngel, kom i hælene på det vanvittigt populære Wolfenstein 3D, men satte helt nye standarder for grafik og uhygge.

- Det har betydet ALT for en hel genre både designmæssigt og teknisk. Dengang det blev udgivet eksisterede den genre, man kalder 3D shootere stort set ikke, siger Morten Skovgaard, der er chefredaktør på spilmagasinet Gameplay.

Med knojern, shotgun, rullekanon og BFG 9000* myrdede en hel generation af computerspillere sig igennem spillets mørke gange, der for de fleste var oplyst i 256 fortrinsvis dystre farver.

Men som noget helt nyt stod væggene ikke vinkelret på hinanden og gulvene havde forskellig højde, hvilket producenten ID Software da også slog stort op i den forudgående pressemeddelelse.

- Det var det et af de første spil, hvor man bevægede sig frit rundt i et 3D-rum. Det var fuldstændig vildt, når du var vant til at bevæge dig rundt i 2D-verdener, siger Morten Skovgaard.

Spillet satte også ild under salget af pc-hardware rettet mod spil.

- Det var helt klart startskuddet til, at folk begyndte at eftertragte grafikkort. Du kunne godt spille det på en almindelig maskine, men du fik virkelig noget ud af det, hvis du havde et power house af en kraftig maskine.

Den ekstreme vold og de sataniske motiver i spillet skabte også en del debat. En debat der kun var med til at gøre spillet endnu mere interessant.

- Hele det dæmoniske univers i spillet… For mange var det virkelig farligt. Det var næsten satanisk. Det gav det også en kontroversiel værdi, der gjorde det ekstra spændende, husker Morten Skovgaard.

Du kan genopleve spillet direkte i din webbrowser herunder, hvis du læser med fra en computer med Flash installeret. Ellers findes der også flere versioner af spillet til smartphones.

* BFG er en forkortelse for Big Fucking Gun. Altså en fandens stor kanon.