Skaber afslører: Derfor bliver du afhængig af ’Candy Crush’

16x9

<p>Spillet ’Candy Crush’, der handler om at bytte rundt på og matche slik, er blevet spillet hele 151 milliarder gange, siden det for præcis et år sid

Spillet ’Candy Crush’, der handler om at bytte rundt på og matche slik, er blevet spillet hele 151 milliarder gange, siden det for præcis et år siden blev lanceret som en app til mobile enheder.

Samtidig er det det første spil nogensinde, der har ligget nummer et på platformene iOS, Android og Facebook på samme tid, og spilfirmaet King, der har skabt spillet, siger, at en ud af 23 Facebook-brugere spiller det. Det skriver Time.

At ’Candy Crush’ er blevet et så populært tidsfordriv skyldes, at spillerne bliver afhængige af det. En undersøgelse lavet af Ask Your Target Market (AYTM) viser, at 32 procent af de adspurgte spillere har ignoreret venner eller familie for at spille, mens 30 procent siger, at de er decideret afhængige.

LÆS OGSÅ: Hjerneforsker: Derfor gør populære spil dig afhængig

Men hvorfor er spillet så afhængighedsskabende? Det spørgsmål forsøger en af udviklerne af spillet, Tommy Palm, at svare på i et interview med Time, som også har talt med en række psykologer om emnet.

Herunder kan du se ni årsager til, at du bliver afhængig af ’Candy Crush’.

1. Du skal vente. Spillet giver dig fem liv til at skaffe det krævede antal slikikoner, og når du løber tør for chancer, skal du vente 30 minutter for at fortsætte med at spille. Hvis du er meget utålmodig, kan du dog betale for at komme i gang med at spille med det samme. Her er det ordsproget om, at du gerne vil have det, du ikke kan få, der spiller ind.

2. Du bliver belønnet med rosende ord. De søde ord, der følger, når du klarer dig godt i spillet, gør, at du får det bedre med dig selv, og det er en af de vigtigste årsager til, at du bliver afhængig.

3. Du kan spille med en hånd. Hele spillet er bygget op på en sådan måde, at du kan multitaske. Du kan spille, mens du drikker, holder en taske, klamrer dig til et håndtag i metroen eller bussen eller skjuler din smartphone under bordet til et kedeligt møde på jobbet.
 
4. Du kan altid finde mere indhold. Folkene bag 'Candy Crush' opdaterer konstant spillet og laver nye baner hver anden uge, og samtidig kan du ikke sidde fast i en bane og dermed tabe.

5. Det er let at købe – hvis du vil. Mere end 60 procent af de spillere, som når den allersidste bane, har ikke købt sig til ekstra liv for at nå dertil. Men hvis du vil, er det bare at klikke ’køb’ på Facebook aller i app-butikken.

6. Det taler til dit indre barn. For de fleste mennesker er der positive følelser forbundet med slik, og fordi spillet er meget visuelt, føler du, at du bliver trukket ind i et helt slikland. Det gør dig sulten efter mere.

7. Det er socialt. Muligheden for at spille med og konkurrere mod sine venner er for mange mennesker uimodståeligt.

8. Det er en flugt. At klikke på slik i den virtuelle verden er afstressende og kan aflede din opmærksomhed fra den virkelige verden.

9. Du bliver bidt af det. Jo mere du spiller, jo mere afhængig bliver du. Det skyldes blandt andet, at spiludviklerne sikrer høj kvalitet ved at tilpasse og opdatere spillet hele tiden.

Spiller du Candy Crush - og har du i så fald oplevet at blive afhængig af det? Skriv en kommentar i feltet herunder.