Sikkerhedsfirma advarer: Klik ikke på denne "Rihanna-video"

16x9

<p>Pas på, hvis du bliver præsenteret for det, der beskrives som en sexvideo med Rihanna på Facebook: Den indeholder nemlig en computervirus, som er s

Pas på, hvis du bliver præsenteret for det, der beskrives som en sexvideo med Rihanna på Facebook: Den indeholder nemlig en computervirus, som er svær at slippe af med igen.

Sådan lyder rådet fra det danske it-sikkerhedsfirma CSIS, som netop har udsendt en advarsel om den virale kampagne, som lige nu bliver flittigt delt på Facebook.

Ifølge firmaet ikke alene spreder de falske opslag sig ved, at Facebook-brugerne bliver lokket til at dele dem, men kampagnen leverer også malware til computeren.

- Man skal altså være vågen, for man tror, at man installerer en Flash-player på computeren, men i virkeligheden er det en virus, der gør maskinen håbløs, fordi den sørger for, at man får en masse uønsket indhold, når man søger via Google, siger it-sikkerhedsekspert fra CSIS, Peter Kruse, til tv2.dk.

- Er du først inficeret, betyder det, at du ikke kun får en masse mere eller mindre sexorienterede pop-ups, når du søger, men masser af reklamer for lyssky forretninger, som man skal holde snitterne fra, bliver også leveret direkte i din browser gennem Google.

Han understreger, at metoden langt fra er ny, men det er kombinationen med malware til gengæld.

- Vi har set det med mange forskellige trækplastre tidligere: Det forsvundne malaysiske fly, folk, der angiveligt er døde, forskellige vilde afsløringer og en dreng, der har drukket cola i 15 år. Det, der sker nu, er, at metoden bliver kombineret med virus, og så kan det gå rigtig galt for mange brugere: Nu bliver du ikke blot lokket til at ’synes godt om’, men du får også virus oveni, forklarer Peter Kruse.

- Det gode råd herfra er, at du udviser sund fornuft og holder dig fra at klikke på de her ting. Du bør udvise en vis skepsis og ikke ukritisk klikke løs og installere ting på computeren. Eksempelvis skal Adobe Flash-playeren selvfølgelig kun downloades fra Adobes egen webside.

Har du allerede installeret den falske fil, er rådet kort og godt:

- Søg professionel hjælp. Bliver du først inficeret, har du brug for en, der ved noget om, hvad man skal kigge efter, og hvordan man renser maskinen, siger Peter Kruse.

Du kan læse CSIS’ beskrivelse af virussen her.