Redning på vej til mobilløs by

16x9

<p><span style="font-size: 13px;">I sidste uge oplevede alle indbyggere i landsbyen Ørslev at stå med nærmest ubrugelige mobiltelefoner efter, at TDC

I sidste uge oplevede alle indbyggere i landsbyen Ørslev at stå med nærmest ubrugelige mobiltelefoner efter, at TDC pludseligt fjernede deres sendemast ved byens vandforsyning. Det skete efter uenigheder om lejen af grunden ved siden af byens forsyning, da Ringsted Forsyning ville have en fordobling i huslejen. Det endte med, at TDC måtte fjerne deres sendemast fra byen, hvor alle de andre teleselskaber også havde lejet sig ind på. Resultatet var en dækningsløs by.

Men nu har tonerne mellem kommunen og teleindustrien ændret sig til det positive, og det får nu brancheforeningen for Teleindustrien til at sætte en ny mast op for den sjællandske by.

- Vi har haft en positiv og god dialog med kommunen om blandt andet, at lejen skal afspejle arealet og beliggenheden, og derfor vælger vi nu at sætte en midlertidig mast op i byen, som skal fungere indtil en reel mast kommer i jorden, siger direktør for Teleindustrien, Jakob Willer til tv2.dk.

Læs også: By har mistet mobildækning

Midlertidig mast
Stormen har dog også skabt nogle udfordringer for teleselskabernes teknikere, så de har travlt. Den midlertidig dækning etableres af mobilselskaberne så hurtigt det kan lade sig gøre. Realistisk vil det ske i løbet af næste uge.

- Byen og indbyggerne skal selvfølgelig have deres dækning tilbage, og det bliver måske ikke den helt samme gode dækning som før, men det er det bedste vi kan gøre i øjeblikket for byen, siger Jakob Willer.

Byen får opstillet en mast ligesom man bruger til blandt andet festivaler og andre steder, hvor der skal bruges en hurtig dækning. En ny permanent mast skal Ørslev dog stadig kigge længe efter. De første prognoser hed op til et år.

Læs også: Sådan gør de i byen uden mobil, mens Bodil raser

For dyr jord
Problemerne startede med, at Ringsted Forsyning, der forpagter jorden ved Ørslev Forsyning, skulle forhandle en ny kontrakt med TDC, der i de sidste 17 år havde lejet jord ved siden af forsyningen for 26.000 kroner om året.

Men det mente Forsyningen ikke længere var en fair pris, og efter sammenligning med andre arealer, hvor master bliver udlejet, fordoblede de lejen til 52.000 kroner. En pris som TDC ikke var tilfreds med, da jorden ifølge dem ikke var så meget værd, da en ligger ved siden af et rensningsanlæg.

Men efter dialog med kommunen har Teleindustrien nu et andet syn på situationen.

- Det er nogle helt andre signaler, som vi modtager fra kommunen, end vi modtog fra Forsyningen, og derfor tror vi også på et bedre samarbejde, siger Jakob willer og tilføjer:

- Det er en meget usædvanlig situation, at det gik så vidt, men vi er heldigvis på vej mod en løsning. 

Læs også: Byen uden mobilnet: De ansvarlige er uenige