Nyt luftskib bliver verdens største og grønneste fly

16x9

<p class="p1">Prototypen på verdens største luftfartøj er netop blevet introduceret af firmaet Hybrid Air Vehicles, der hævder, at det er 70 procent g

Prototypen på verdens største luftfartøj er netop blevet introduceret af firmaet Hybrid Air Vehicles, der hævder, at det er 70 procent grønnere end traditionelle fly.

Luftskibet er en blanding af en helikopter, et luftskib og et luftpudefartøj og kan fragte op til 200 ton. Samtidig kræver det meget mindre brændstof at holde det i luften, da 60 procent af opdriften kommer fra helium.

Det betyder, at luftfartøjet kan flyve jorden rundt to gange uden at lande. Dette vil dog tage noget tid, da fartøjets tophastighed ligger på 195 km/t.

En særlig egenskab ved luftskibet er, at den i modsætning til konventionelle fly kan lande praktisk talt overalt. På land, vand, is og sand - helt uden en landingsbane. Derudover kan fartøjet også sænke dens last ned, imens det er i luften, hvilket for eksempel kan bruges i nødhjælpssituationer eller krig.

Startede som et militærprojekt

Luftfartøjet startede som et projekt udviklet til det amerikanske militær. Projektet blev dog skrottet på grund af nedskæringer og blev solgt til det britiske firma Hybrid Air Vehicles. Firmaet har i mange år arbejdet med ’lighter-than-air’-teknologier, hvorfor det gav god mening for dem at videreudvikle på projektet.

Udover de midler som det amerikanske militær har kastet i projektet, har den britiske regering også støttet projektet med omkring 18 milliarder kroner. Dertil kommer en lidt særlig økonomisk støtte, da Iron Maiden-forsangeren Bruce Dickinson har støttet med 23 millioner kroner. Både han og den britiske regering ser luftskibet som en revolutionerende udvikling inden for luftfart og er glade for, at britisk design med projekt er på forkant med fremtiden.

Hybrid Air Vehicles fortæller, at den første tur for almindelige passagerer forventes at blive engang i 2016.