Massivt hack: Danske Adobe-brugere også i fare

16x9

<p>Tidligere på måneden kom det frem, at Adobe, der står bag populære programmer og tjenester som Photoshop, Acrobat og InDesign, var blevet ramt af e

Tidligere på måneden kom det frem, at Adobe, der står bag populære programmer og tjenester som Photoshop, Acrobat og InDesign, var blevet ramt af et hack, der betød, at næsten 3 millioner brugeres konti som brugernavn og kodeord skulle være lækket til hackerne.

Men nu ser det ud til at være langt værre end først antaget. Mindst 38 millioner brugere viser sig nu at være ramt og helt op til 150 millioner brugere kan potentielt også være i fare, viser et skærmbillede fra hacker-nyhedssiden AnonNews.org, og IT-sikkerhedseksperten Peter Kruse bekræfter, at det kan stå så slemt til.

- Mit gæt at det her vil blive langt større og langt værre end det er nu. Hackerne har været helt inde i Adobes centrale systemer, og har angiveligt fået fat i langt flere oplysninger, så tallet kan sagtens stige til 150 millioner brugere og endda meget mere end det, slår Peter Kruse fast til tv2.dk.

Samtidig har hackerne også fået fat i kildekoder til flere af Adobes populære produkter som Photoshop, Acrobat og Reader, og den stjålne kildekode kan være springbræt til en hel ny generation af vira og malware til programmerne.

Massevis af danske brugere er udsatte

Hackerne har fået fat i oplysninger som e-mail-adresser og krypterede kodeord, der betyder, at de reelt ikke kan se kodeordet, men hvis du har et nemt password på små 8 tegn, vil det ikke blive svært at bryde, mener Peter Kruse.

Samtidig slår han fast, at de danske brugere også er udsatte:

- Der er masser af danskere som både firmaer og privatpersoner, der er med i dette hack. Der er massevis. Jeg tror det er et par tusinde brugere, siger Peter Kruse, og slår fast, at man skal være agtpågivende, når det kommer til kontakten fra Adobe.

- Adobe har et problem med deres kommunikation nu. For de kan ikke sende en mail ud med et link, hvor brugerne skal gå ind og nulstille deres kodeord. Det kan de IT-kriminelle udnytte og snyde dig ind på en ny side, siger han og foreslår i stedet nogle helt enkle råd.

Gode råd

1. Udvis opmærksomhed og agtpågivenhed, når det kommer til mails fra Adobe i denne tid

2. Gå manuelt ind på Adobe.com og nulstil/udskift dit kodeord

3. Tjek dit nuværende kodeord. Hvis det er for nemt og du bruger det andre steder, er de også udsatte

4 .Skift også kodeord på andre tjenester, hvis du bruger samme kodeord. Det er nemt for hackere, at udnytte det hul, hvis man bryder dit kodeord og de nu har din emailadresse.