Kort: Her ringer telefonsvindlerne fra

16x9

<p><em>Foto: TV 2</em></p>

Foto: TV 2

Ring ikke tilbage, hvis der er et ubesvaret udenlandsk opkald på telefonen, som du ikke kender. Det er nemlig efter al sandsynlighed et svindelnummer, hvor du bliver viderestillet til et overtakseret nummer, hvis du returnerer opkaldet.

Svindelnummeret, som oprindeligt stammer fra Japan, har floreret i Danmark i flere år, og Nordjyllands Politi advarer lige nu om, at en ny bølge af fupopkald netop har ramt landet – denne gang ringer svindlerne fra Somalia. Men opkald, der starter med +252, som er Somalias landekode, er langt fra de eneste opkald, du skal tage dig i agt for.

LÆS OGSÅ: Teleselskaber advarer: Pas på disse numre

TDC oplyser til tv2.dk, at der bliver ringet fra mange forskellige lande. Men de større og mere koordinerede angreb ses typisk - foruden Somalia - fra Chile (+56), Sierra Leone (+232), Marokko (+212) og Ny Guinea (+675), som du kan se i grafikken øverst i artiklen.

Prisen for at ringe tilbage til et fupnummer med en af disse landekoder varerier, men TDC oplyser til tv2.dk, at minutprisen kan ligge på helt op til 100 kroner, men at ofre for svindelen oftest kun får trukket 10-15 kroner på deres mobilregning, fordi de hurtigt smækker røret på igen.

- Det er faktisk det smarte ved den her type svindel: De færreste mennesker opdager, at de overhovedet har været offer for svindel, fordi det er så små beløb, at de ikke ser det på deres telefonregning og derfor ikke gør noget ved det, siger Rasmus Avnskjold, der er presserådgiver i TDC, til tv2.dk.

- Mange melder telefonnumre ind til os, men vi har endnu ikke oplevet, at der er nogen, som kræver at få deres penge igen. Det kunne skyldes, at folk ser 10-15 kroner som en bagatel og dermed bare registrerer, at de skal huske at lade være med at ringe tilbage en anden gang. Vi er ikke forpligtet til at dække eventuelle pengetab, fordi kunden selv har lavet en aktiv handling, men når det så er sagt, så vil jeg også sige, at vi vuderer hver enkel sag individuelt.

TDC har allerede spærret for flere numre fra Somalia og vil fortsat gerne have informationer om fupnumrene. Selskabet opfordrer derfor kunder til at anmelde disse numre på tdc.dk/stopsvindel, hvor hele nummerserier bliver identificeret med henblik på at lukke dem ned.

Også de tre andre store teleselskaber 3, Telia og Telenor har tidligere gjort kunderne opmærksomme på udenlandske fupopkald, der kan koste kassen.