Her sender de verdens sidste telegram

16x9

<p>Når du vågner mandag morgen, så er verdens sidste officielle telegramtjeneste lukket.

Når du vågner mandag morgen, så er verdens sidste officielle telegramtjeneste lukket. Det ligger i New Delhi, og derfor har indere hele søndagen stået i kø for at få muligheden for at sende et sidste telegram.

Det er 162 år siden, at det allerførste telgram blev sendt, og den historiske lukning har også fået den indiske telegramtjeneste til at tilkalde ekstra mandskab søndag. Og det med god grund.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Der er nogen som sender 20 teelgrammer hver, siger Ranjana Das, der er ansvarlig for at sende telegrammer i New Delhi til AFP.

Startede i 1851
Det var briterne der i 1851 startede telegramtjenesten British East India Company. De byggede en 48 kilometer lang telegraflinje fra Calucutta til forstaden Diamond Harbour og allerde i 1855 havde man udbygget, så det meste af Indien var dækket.

- Det indiske oprør mod de britiske koloniherrer mislykkedes på grund af telegramtjenesten, siger CV Gobinath fra Den Indiske Telegramtjeneste til BBC.

Taber millioner
Briterne kunne nemlig med telegrammer hurtigt mobilisere deres tropper og resourcer således at oprøret hurtigt kunne blive bekæmpet.

Frem til slutningen af 1980'erne var telegrammer den hurtigste og emst sikre måde at kommunikere på i Indien, men de seneste år har man tabt cirka 150 millioner kroner årligt i takt med at behovet for den gamle teknologi er faldet.