Hackere kidnapper computeren og kræver løsesum

16x9

<p><em>Foto: Scanpix</em></p> <p>‘Du har 48 timer til at overføre pengene til følgende konto'.</p>

Foto: Scanpix

‘Du har 48 timer til at overføre pengene til følgende konto'.

Den besked modtager et stigende antal danskere fra hackere, der har overtaget styringen af deres computer og truer med at slette alt, hvis ikke de får betaling. Det skriver Metroxpress mandag.

- Tidligere stjal de lidt af vores ressourcer på computeren og hentede småpenge. Nu er de gået over til at hijacke vores ting, siger Bo Skeel, europæisk salgsdirektør i it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender, som er specialiseret i at bekæmpe virusangreb, til avisen.

Han har den seneste tid oplevet en stigning i antallet af danske sager. Ud over privatpersoner har han også haft sager med to store danske firmaer, som han ikke ønsker at oplyse navnene på, som er blevet afkrævet store beløb i ‘løsesum'.

- Det fungerer ligesom med piraterne i Somalia, her er det bare folks almindelige computer eller en virksomheds computersystem, der bliver taget til fange, siger han.

Kapringen sker blandt andet ved hjælp af virusprogrammet CryptoLocker, som krypterer filer på computeren, indtil løsesummen er betalt. Det helt store problem med bekæmpelsen af denne nye type kriminalitet er, at pengene skal betales i den virtuelle møntfod Bitcoin, hvilket gør den nærmest umulig at spore.

- De her banditter har fundet ud af, at det er fuldstændig anonymt, når de bruger Bitcoins. Vi kan ikke afsløre, hvem der har fået pengene, siger han.

Det danske it-sikkerhedsfirma DK-CERT advarede i november mod CryptoLocker. Ifølge Dell SecureWorks har CryptoLocker taget i omegnen af 250.000 computere som gidsler på verdensplan. Primært i USA, men nu har angrebene bredt sig til Europa.