Fire tegn på at du er blevet hacket

16x9

<p><em>Foto: Scanpix</em></p>

Foto: Scanpix

100.000. Så mange danske computere er ifølge en rapport fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS inficeret med et spionprogram, som indsamler dine brugernavne og kodeord med henblik på misbrug.

Der er altså god grund til at være på vagt, når du færdes i den online verden. Ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS findes der typisk to grunde til, at man bliver hacket.

- Enten aflurer folk dit kodeord eller gætter det, fordi det er for let – eksempelvis hvis dit password er 12345 - eller også er din computer blevet inficeret med en virus, forklarer han til tv2.dk og kommer herunder med fire ting, der kan være tegn på, at din mailkonto eller konti på de sociale medier er blevet hacket.

1
Hvis dine Facebook-venner kontakter dig og spørger, hvorfor du pludselig sender nogle mærkelige beskeder ud til dem på Facebooks chat, som måske er på engelsk eller dårligt oversat via Google Translate, skal du tænke, at der er noget galt. Det er nemlig et tydeligt tegn på, at nogen har brudt ind i din konto og foregiver at være dig. Beskederne kan også blive sendt fra din Gmail-konto, som jo har adgang til et stort adressekartotek med venner og bekendte.

Fupbeskederne minder om de falske mails fra Nigeria, der tidligere har været i omløb, og kan eksempelvis indeholde en historie om, at personen har fået stjålet sin pung og derfor har brug for penge, som vennerne bedes sende hurtigst muligt.

2
Ofte kan du selv se et eventuelt misbrug, så hold øje med din mappe med sendte emails. Finder du her mærkelige emails, som du ikke kan genkende, er det et tegn på, at der er noget galt, og at fremmede uretmæssigt har skaffet sig adgang til din konto.

Nogle email-udbydere tilbyder brugerne at se, hvornår de sidst har været logget på, så hvis du så opdager, at du var logget på i nat klokken to, selvom du i virkeligheden lå og sov, kan du godt regne med, at andre end dig selv har adgang til din konto.       

3
Hvis du får en henvendelse fra din internetudbyder om, at du udsender spammails, så tag det alvorligt, og følg den anvisning, udbyderen formentlig har sendt dig. Det er nemlig et sikkert tegn på, at din mailkonto er blevet hacket.

4
Hold øje med alt, hvad der er unormalt på din computer – eksempelvis hvis den pludselig bliver langsom, eller der er uforklarlig aktivitet på den. Det kunne være musen, der bliver flyttet, selvom du ikke selv piller ved den. Det er tegn på, at it-kriminelle fjernbetjener din computer og har overtaget kontrollen af den, og det bør du reagere på med det samme.

Her kan du se, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du er blevet hacket.