Fedtsugning af "grimme": - Min datter skal ikke spille det

16x9

<p>Et kig rundt i det enorme udvalg af applikationer i App Store byder på lidt af hvert - og der er nogle yderst kontroversielle ting at finde.</p>

Et kig rundt i det enorme udvalg af applikationer i App Store byder på lidt af hvert - og der er nogle yderst kontroversielle ting at finde.

I hvert fald har spillet med navnet "Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie Version" fået Twitter-brugere til at kræve, at iTunes trækker spillet tilbage. Det skriver Mashable.

Det er Twitter-kontoen Everyday Sexism, der har startet en Twitter kampagne imod flere spil, med plastikkirurgi som fokus. Ifølge deres konto, har iTunes trukket spillene tilbage, men et kig i den danske App Store viser, at mindst et af spillene stadig kan downloades gratis.

Det er især beskrivelsen til spillet "Plastic Surgery Barbara" i App Store, der virker særdeles upassende:

"Barbara kan lide at spise en masse burgere og chokolade, og en dag fandt hun ud af, at hun er grim," lyder det i teksten, der er skrevet på et klodset engelsk.

"I dag vil plastikkirurgen operere på hendes krop, så hendes søde look kan vende tilbage. Hun er bange for alt dette, men jeg ved, at du vil sørge for, at alt forløber normalt."

I spillet kan man blandt andet fedtsuge Barbara og herefter udføre operationer i hendes ansigt.

I App Store i iTunes er spillet i øjeblikket forsynet med en anbefaling om, at spillet er for 12 år og opefter. Ifølge Mashable har de andre spil, der altså ligner dette til forveksling, haft en aldersgrænse på 9 +.

Tegneserie-agtigt spil

Appen sender et meget problematisk signal, mener Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og skriver om tendenser på elektronista.dk.

Hun bemærker, at der tidligere har været sager om kontroversielle applikationer. Eksempelvis da en udbyder af brystforstørrende operationer lavede en app, der kunne ”pumpe” brysterne op, på de billeder, man lagde op. Men ”Plastic Surgery Barbara” overrasker hende med sit børne-agtige formsprog.

- Det meget glade farver og helt tegneserie-agtigt på børnebogs-måde. Og så har det spilelementet, børnene kender fra andre apps, hvor der er en opgave, de skal løse. Her skal du bare skære en tyk pige op og lave en fedtsugning på hende.

Datter ville spille med

Da Christiane Vejlø i dag skulle tage et kig på appen, lagde hendes femårige datter straks mærke til det.

- Hun kom helt vildt interesseret hen og spurgte: ”Hvad er det mor? Det vil jeg også spille,” da jeg prøvede den. Men så måtte jeg forklare hende, at det var en app, der sender et dårligt signal

- Det er jo ikke en app, jeg har lyst til, at min datter skal spille. Der er jo et meget problematisk signal at sende til børn, at hvis nogen ikke er perfekte, så skal de rettes til, siger Christiane Vejlø, der har sørget for, at hendes datter ikke kan downloade spil på egen hånd.

Det undrer hende, at de ellers strenge krav til indholdet hos app-udbyderen lader denne form for spil slippe igennem.

- Apple kan ofte have en holdning til det indhold, der ligger i App Store. Men det meget interessant, at der er forskel på, hvad der må ligge derinde. For nu måtte forfatteren Peter Øvig Knudsen ikke have sin bog til salg der, fordi der var bare bryster i den. Men denne app må gerne ligge der, lyder det undrende fra Christiane Vejlø.

Synes du, det er i orden, at der findes børnespil med fedtsugning som tema? Skriv en kommentar herunder eller deltag i debatten på Facebook