Droneflyvning i Danmark: Tre gange det gik galt

16x9

<p><span style="font-size: small;">Planlægger du at lægge en indpakket drone under træet til jul? Så skal du måske lige læse med her.</span></p>

Planlægger du at lægge en indpakket drone under træet til jul? Så skal du måske lige læse med her.

For selvom de små quadcoptere spås til at blive årets store julesællert, er det ikke nødvendigvis helt omkostningsfrit at flyve med drone i Danmark.

Udover at forsikringen ikke dækker, hvis din drone for eksempel styrter ned i hovedet på folk, så er der også en del regler forbundet med brugen af dem. Overtræder du dem, kan der vanke både politianmeldelse og bødestraf.

Her er tre eksempler på droneflyvninger, der har fået konsekvenser herhjemme.

Lurede ind af vinduerne
Så sent som i november i år har en borger fra Vejle modtaget en bøde på 3.500 kr. for ulovlig droneflyvning. Her blev personen idømt bødestraf for gentagne gange at have sendt sin drone på vingerne i et villakvarter, hvor det lille stykke teknik blev brugt til at lure ind af folks vinduer.

Faktisk var det relativt billigt sluppet, da ulovlig brug af droner kan give privatbøder på op til 5.000 kr, samt konfiskering af dronen. For virksomheder kan bødestraffen for droneflyvning løbe op på hele 10.000 kr.

LÆS OGSÅ: Forsikringshul: Denne julegave kan ruinere dig

Journalister må heller ikke
I juli i år blev selveste Danmarks Radio anmeldt af Trafikstyrelsen for ulovlig droneflyvning. Det skete under udsendelsen "Sommervejret", hvor redaktionen benyttede en drone til nogle optagelser. Desværre foregik flyvningen for tæt på et sommerhusområde. Der er dog ikke idømt bødestraf i sagen.

DR blev også tidligere modtaget en indskærpelse for ureglementeret droneflyvning, i forbindelse med optagelser til programmet "So ein Ding". Ligeledes har TV 2 modtaget en indskærpelse for at demonstrere en droneflyvning i Tivoli.

For tæt på lufthavnen
I maj 2013 blev en droneejer politianmeldt for at overtræde hele tre regler på én gang. Her blev v
edkommende blandt andet anmeldt for at sende sin drone til vejrs i Ørestaden, kun få kilometer fra Københavns Lufthavn. Derudover foregik flyvningen i et beboet område - og det er også forbudt.

Den lille flyvetur udløste da også senere en bødestraf på 2.000 kr.

Og lidt fra udlandet
Også uden for Danmark kan brugen af de små flyvegadgets have konsekvenser. Blandt andet i USA er der flere eksempler på dronerelaterede uheld, der har resulteret i både skader, politianmeldelser og sågar dødsfald.

I videoen herunder kan du blandt andet se hvor galt det kan gå, når omgivelserne ikke bryder sig om dit svævende legetøj.