Det gør du hvis du er blevet hacket

16x9

<p>- Hvis ens konto til Facebook eller mailen bliver hacket, er det oftest med henblik på drillerier eller grov mobning, men det kan også være for at

- Hvis ens konto til Facebook eller mailen bliver hacket, er det oftest med henblik på drillerier eller grov mobning, men det kan også være for at stalke en ekskæreste eller lignende ved at kigge med på personlige beskeder, man ikke skulle have haft adgang til. Og så er der selvfølgelig de decideret it-kriminelle, der forsøger at stjæle personlige oplysninger.

Det er ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS de typiske årsager til, at almindelige danskere får hacket deres konti på nettet.

Har du mistanke om, at nogen har skaffet sig adgang til en af dine personlige konti og foregiver at være dig, er der en række ting, du bør gøre. I samarbejde med Peter Kruse giver tv2.dk dig her en tjekliste.

1
Det allerførste, du skal gøre, er at ændre dit kodeord på den konto, du har mistanke om er blevet hacket. Her er det vigtigt at skrotte det lidt for oplagte ’12345’-kodeord eller din mors navn til fordel for en mindre personlig og henførebar kode. Det kunne eksempelvis være forbogstaverne på ordene i en sang, du kan huske – brug gerne en kombination af bogstaver og tal.

Få flere gode råd til en sikker adgangskode her.

2
Svar 'nej' til, at din browser automatisk må gemme dit kodeord til Facebook, eller en anden konto, hvis I er flere, der bruger den samme maskine. Selvom kodeordene ligger krypteret, er de nemme at afkryptere og trække ud. Det gælder også på biblioteker og internetcafeer.

3
Fortsætter problemet med, at der bliver sendt mærkelige beskeder og mails ud fra en af dine konti, er der en stor sandsynlighed for, at din computer er blevet inficeret af en virus. Den opsamler således dit brugernavn og password, hver gang du logger på din konto, og hvis du skifter password, samler den bare dit nye op. I så fald skal du tjekke, om dit antivirusprogram kører.

Gør det ikke det, skal du afinstallere det og derefter installere der forfra. Løser det ikke problemet, kan du afinstallere igen og installere et andet antivirusprogram og derefter scanne computeren.

4
Virker det stadig ikke, er den sidste udvej at installere Windows på ny for at få problemet til at stoppe. Nogle vira er så aggressive, at de graver sig helt ned i systemet og ikke kan fjernes på anden måde. Husk at lav en kopi af alle dine dokumenter og billeder, før du gendanner computeren, så du ikke mister dem.

Her kan du se, hvordan du finder ud af, om du er blevet hacket.