Strateg: Aktiefald er 50 procent psykologi

16x9

Verdensøkonomien er ikke i krise, men det kan den komme, hvis investorernes tillid ikke genoprettes

Verdensøkonomien er ikke i krise, men det kan den komme, hvis investorernes tillid ikke genoprettes.

Det danske aktiemarked er inde i den længste periode med fald i næsten 20 år, og mandag er der tegn på yderligere tilbagegang.

Det danske C20­indeks over de mest handlede aktier ligger dog med fredagens lukkekurs på 375 fortsat et godt stykke over finanskrisen bundniveau fra marts 2009, hvor indekset lå i 213.

Ikke tegn pĂĄ recession
Og situationen er da heller ikke nær så slem som dengang, vurderer chefstrateg i PFA Pension, Henrik Henriksen.

"Hvis man kigger på de fire største økonomier i verden - USA, Kina, Japan og Tyskland - så er der ikke noget, der tyder på, at nogen af dem er i recession lige nu," konstaterer han.

Derimod har mistillid en væsentlig del af skylden for de seneste ugers kursfald på aktiemarkedet, vurderer Henrik Henriksen.

Ingen krise i tallene
"Psykologien er mindst halvdelen af krisen og måske endda mere. Man kan ikke finde en krise i nøgletallene, men man kan finde en afmatning," vurderer han.

Problemet er, at investorerne ikke har tillid til den økonomiske udvikling, og det kan ende med at udløse det "dobbeltdyk", som skeptikerne frygter.

"Tilliden er tilsyneladende ekstremt skrøbelig, samtidig med at gælden er ekstremt høj. Derfor danser økonomien på en knivsæg," forklarer Henrik Henriksen.

Han betragter gældssituationen i Spanien og Italien som det største problem for den globale økonomi, da landene er så store, at de ikke kan reddes med hjælpepakker, som man har gjort med Grækenland, Irland og Portugal.

Bekymring
De seneste måneder er renterne på den italienske og spanske statsgæld steget, og det varsler ilde. For når renterne stiger er det pludselig væsentligt dyrere for landene at betale deres afdrag.

"Vi er i en situation, hvor de finansielle markeder helt alene kan spænde ben for både Italien og Spanien. Investorerne har reageret på en måde, som skaber bekymring," konstaterer Henrik Henriksen.

Skulle verdensøkonomien igen komme i recession kan det udløse nye fald i aktiekurserne.

"Aktierne kan falde yderligere 25­30 procent, for der er ikke indregnet recession i de nuværende aktiekurser, forklarer Henrik Henriksen, der dog ikke ser et 'dobbeltdyk' som det mest sandsynlige scenarie.

­ Risikoen er stadig under 50 procent, men den nærmer sig måske efterhånden de 30 procent," vurderer chefstrategen.