Spansk agurke-advarsel ophævet

16x9

Spis du trygt agurker fra Spanien - de er nu frikendt for at være bærere af bakterier der kan give en alvorlig tarmsygdom.

Tyske fødevaresikkerhedsmyndigheder og EU-kommisionen har i dag konkluderet, at prøver af spanske agurker, der var mistænkt for at være kilden til de alvorlige udbrud med E-colibakterier, som hærger i Tyskland, ikke er smittet med bakterien.

Og på den baggrund ophæver Fødevarestyrelsen sin tidligere advarsel mod spanske agurker.

De tyske myndigheder har udvidet deres advarsel til en general advarsel mod tomater, agurker og bladsalat - og ikke kun spanske agurker, og tomat, bladsalat og agurker fra Tyskland.

Fastholder advarsel om grøntsager fra Nordtyskland
Fødevarestyrelsen opretholder sin advarsel mod rå agurker, tomat og salat fra Nordtyskland, men fødevareberedskabschefen understreger, at der ikke er grund til bekymring trods den nye uvished om smittekilden.

"Nu skal vi huske på, at det er et lokalt nordtysk problem. Derfor er der ikke nogen grund til at være bekymret i Danmark og for varer her i landet," siger Kim Vandrup Sigsgaard.

De europæiske landbrugs­ og fødevareministre blev på et møde tirsdag enige om at sætte alt ind på at finde smittekilden ­ og fødevareminister Henrik Høegh (V) lovede dansk assistance, såfremt det bliver nødvendigt.

"Vi er klar til at hjælpe vores tyske kolleger, men på nuværende tidspunkt har der ikke været behov for det," siger Kim Vandrup Sigsgaard.

14 danskere er foreløbig smittet med VTEC, heraf har syv fået nyresvigt. I Tyskland har bakterien kostet 14 mennesker livet, og i Sverige er en person omkommet.