SF: Firmaer skal bevise deres uskyld

Ifølge SFs formand Villy Søvndal ligger der mange penge, som den danske statskasse går glip af, hos de store danske internationale selskaber.

SF vil derfor stramme reglerne overfor de virksomheder, der undlader at betale skat i Danmark - den såkaldte transfer pricing, hvor selskaberne handler med sig selv på tværs af landegrænserne.

Derfor skal de fremover bevise, at de ikke snyder i skat, lyder det fra Villy Søvndal.

"Vi ved, at der er rigtig mange virksomheder, der ikke betaler skat. Vi ved, at vi går glip af mellem 7 og 14 milliarder kroner," sagde vismændene i deres rapport fra 2006. Det er selvfølgelig helt uholdbart," siger Villy Søvndal til TV 2 NEWS.

Hos både Dansk Industri og regeringen ryster de på hovedet af SF-forslaget.

Artiklen fortsætter under videoen

"Vi har strammet op igen og igen. Vi har også fået godtgjort fra skatteministeriet at vi har nogle af verdens skrappeste transfer pricing regler. Så hvis man opfylder de danske regler, så opfylder man alle verdens skatteregler om transfer pricing. Så man skal passe p at man ikke tror, at der er en masse snyd og bedrag. Der kan jo være gode grunde til at en virksomhed ikke betaler skat," siger vicedirektør i Dansk Industri Tine Roed.

Skatteminister Peter Christensen (V) mener at retssikkerheden er i fare, hvis forslaget bliver gennemført.

"Nu kommer der et forslag om at vi skal vende bevisbyrden om. Og jeg kan bare konstatere at det er nogle principper man ikke finder i nogen andre lande. Normalvis har vi et retssikkerhedsmæssigt udgangspunkt, der hedder at man er uskyldig til andet er bevist," siger Peter Christensen.