Intimbarbering udrydder fladlusen

16x9

Modefænomen med at fjerne hår betyder at de små kræ er forsvundet

Den tidligere ret så udbredte fladlus er ved at blive udryddet i Danmark, fordi især kvinder i stigende grad barberer håret væk fra de intime dele, skriver Videnskab.dk

"Vi ser næsten ikke fladlus i vores klinik mere. Lusene kan kun sidde på mennesker, hvis der er genital behå­ring, og da det er mode at barbere sig, kan de simpelthen ikke leve," fortæller Carsten Sand, overlæge på Venereaklinikken, der er en del af Dermatologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital.

Der findes ingen officielle opgørelser over udbredelsen af fladlus i Danmark, som spreder sig ved tæt kontakt og typisk i forbindelse med sex.

Når skoven er væk forsvinder dyrene
Ifølge Carsten Sand er fladlusens deroute dog næppe et udtryk for, at danskerne er blevet mere opmærksomme på seksuelt overførbare sygdomme.

"Vi ser flere tilfælde af klamydia, kønsvorter og andre kønssygdomme, så der er ingen andre gode forklaringer på, at fladlus er på vej ud, end at man fjerner genital behåring," siger Carsten Sand.

Vurderingen deles af én af landets førende eksperter i lus, biolog, ph.d. Kim Søholt Larsen.

"Jeg har forsøgt at få udleveret fladlus fra kolleger rundt omkring, men det kan jeg simpelthen ikke. Ingen kan skaffe dem. Man kan sikkert sige lidt populært, at når man fælder skoven, kan der ikke længere leve dyr," siger Kim Søholt Larsen til Videnskab.dk

Naturligt er alligevel bedst
Selv om hårfjerning betyder, at en plage er væk, fortæller overlæge Carsten Sand fra Bispebjerg Hospital imidlertid, at barbering af kønsdelene ganske vist virker mod fladlus - men til gengæld øger risikoen for infektion.

"Når du barberer dig, kommer der små huller og sår i huden, og derfor kan vi få hårsækbetændelse af gule stafylokokker, som en tredjedel af os går rundt med i den forreste del af næsen. De kan sprede sig til kønsdelene, og derfor er det her ikke en opfordring til at barbere sig. Det må altså godt være naturligt," siger han.