Angrebet pĂĄ Northwest Orient

16x9

Kriminalhistorien: Fire bombemænd ankommer til København med plastisk spræng_stof i kufferterne

Den 22. juli 1985 ankommer fire palæstinensiske bombemænd til København med flyvebåden fra Malmø. Med tre kufferter fyldt med plastisk sprængstof går de tværs gennem byen. Fra den palæstinensiske terrororganisation PPSF's hovedkvarter i Damaskus har de fået til ordre at slå til mod amerikanske og jødiske mål i byen.

Gruppen deler sig op i to. Marten Imandi og Mohammed Abu Talb er begge erfarne medlemmer af militante organisationer, men har under falske identiteter fået asyl i Sverige. Sammen sætter de kursen mod det amerikanske flyselskab Northwest Orient i Vester Farimagsgade, hvor de placerer den første kuffert med sprængstof. Bomben går af omkring klokken 10.20. I flyselskabets lokaler befinder ni medarbejdere og nogle kunder sig. De får snitsår, da glasset fra ruderne sprænges og flyver gennem luften, men ingen af dem mister livet.

"De store glasstykker fra ruderne havde boret sig ind i væggen ligesom økser, så det var et rent mirakel, at ingen i butikken blev slået ihjel," sagde Northwest Orients direktør, Harald Rytz, senere.

Værre går det uden for kontoret, hvor en 27-årige algerisk mand, der i samme øjeblik cykler forbi kontoret, bliver så hårdt såret, at han senere dør af sine kvæstelser.

Bombemændene havde efterladt kufferten helt inde ved en 40 cm høj marmorkant under vinduet til kontoret. Det blev formentligt rendingen for de mennesker, der ophold sig i butikken.

"Kanten tog det værste. Hvis kufferten havde stået ude ved søjlerne, ville ingen i butikken have overlevet," forklarede Harald Rytz efterfølgende til Jyllands-Posten.

Bombningen af den jødiske synagoge

Kun 10 minutter senere - klokken 10.31 - sprænger endnu en bombe ved den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København. Synagogens træport og samtlige ruder smadres. Bomben skaber store ødelæggelser, men heldigvis er der ingen mennesker i synagogen. I det mosaiske Trossamfunds plejehjem, som er nabo til synagogen, smadres vinduerne og glassplinter sættes sig fast i vægge og møbler, men ingen af hjemmets beboere kommer noget til. En vuggestue, som ligger i naboejendommen, bliver raseret af bomben, og bygningens elevator er efterfølgende nærmest pulveriseret. Heldigvis er børnehaven den pågældende dag på udflugt. Tilsammen bliver 22 mennesker kvæstet og en dræbt af de to første bombesprængninger.

Fejlslagen aktion

Den tredje bombe indeholder 15 kilo sprængstof, og den er den kraftigste af de tre. Brødrene Mahmoud og Mastafa El Moughrabi har fået til opgave at placere bomben ved det israelske flyselskab El Al, men det lykkes dem aldrig. Da de er ved at placere kufferten foran en guldsmedforretning under flyselskabets kontor, forpurrer en ældre kvinde deres planer, ved at gøre dem opmærksomme på, at de har glemt deres kuffert. I stedet smider de to brødre kufferten i kanalen ved Nyhavn. De fire terrorister tager herefter flyvebåden tilbage til Sverige. Den tredje kuffert bliver senere fundet på en kanalrundfart.

Den shiamuslimske terrororganisation Islamisk Jihad påtager sig samme dag ansvaret for angrebene, men det viser sig at være en falsk tilståelse.

Efterforskningen

Flere spor i efterforskningen peger mod Sverige, men ellers er politiet på forholdsvis bar bund. På et tidspunkt anholder politiet ni libanesere på et asylcenter i Blokhus, men de viser sig at være uskyldige.

Gennembruddet i sagen kommer først i 1988, da Marten Imandi bliver anholdt i Rødbyhavn i et forsøg på at smugle tre personer ind i landet. Hans fingeraftryk er identiske med dem, politiet fandt på et blad, der lå i den kuffert, som blev fundet i Nyhavn.

I 1989 varetægtsfængsler politiet i Uppsala de øvrige tre bombemænd. I starten nægter de sig skyldige, men Mahmoud El Moughrabi bryder til sidst sammen og tilstår attentaterne. I december 1989 bliver Mohammed Abu Talb og Marten Imandi idømt fængsel på livstid ved den svenske domstol. Ud over bomberne i København bliver de dømt for lignende attentater i Amsterdam og Stockholm. De to brødre får henholdsvis et og seks års fængsel for deres medvirken.