Dom: Salg af kopidesign til Danmark er ulovligt

16x9

Ny dom slår en gang for alle fast, at det er ulovligt at sælge kopivarer af dansk design til Danmark.

To internetbaserede kopimøbelvirksomheder, Interior Addict og Nlini Interios, blev tirsdag dømt i Sø og Handelsretten. Begge virksomheder lever af at sælge kopier af danske designmøbler og ­lamper.

Virksomhederne har base i England, hvor designs beskyttelsestid kun gælder 25 år, efter at produktet er kommet på markedet. I modsætning til herhjemme, hvor design er beskyttet 70 år efter designerens død.

De to kopivirksomheder, mente derfor, at de fra England var i deres gode ret til at sælge kopier af blandt andet PH­lamper og designmøbler fra Arne Jacobsen, Børge Morgensen og Hans J. Wegner.

Men dommen fra Sø­ og Handelsretten slår fast, at dansk lov er gældende, når man markedsfører sig over for danske forbrugere og sælger kopimøbler til danske forbrugere. Dermed er det også ulovligt at sælge kopidesign til Danmark via internettet.

Kopier underminerer originalsalg
Dommen vækker glæde hos advokat Peter Schønning, der har ført sagen ved Sø­ og Handelsretten på vegne af originalproducenterne.

- Der er ingen tvivl om, at det danske marked er meget stort for danske designklassiker. Så når nogen har kunnet sælge det ind til danske forbrugere til mellem en tredjedel og en tiendedel af prisen på originalerne, så er det klart noget, der har undermineret mulighederne for at sælge originalprodukterne, siger Peter Schønning til tv2.dk.

- Og det er også det, som Sø­ og Handelsretten siger. At der er sket en markedsforstyrrelse, og dermed noget, man kan kræve erstatning for, tilføjer advokaten.

Begge de dømte virksomheder skal inden 14 dage betale 55.600 kroner i sagsomkostninger samt 200.000 kroner med procesrente fra den 20. november 2013 til de krænkede originalproducenter.

Det drejer sig om Fritz Hansen A/S, Louis Poulsen Lighting A/S, Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S, Fredericia Furniture A/S og Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S.

Køb er fortsat lovligt
Dommen understøttes yderligere af en nylig EU­dom, som ligeledes fastslår, at det er lovgivningen i modtagerlandet, som gælder.

- Der er ingen tvivl om, at det er en god afgørelse for de danske producenter, fordi det gør, at man får stoppet det underlige hul, der har været ved, at man et sted i Europa har kunnet fremstille kopier og sælge dem til danske forbrugere, siger Peter Schønning til tv2.dk.

Danske forbrugere, der måtte have købt kopivarer gennem hjemmesiderne, har ikke gjort noget ulovligt, Men advokaten peger på, at dommen sender et klart signal om, at hvis man som dansk forbruger benytter siderne, er man med i en handel, der indebærer en overtrædelse af dansk lovgivning.