Ombudsmanden kritiserer Fogh

16x9

Både statsminister Anders Fogh Rasmus­sen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) bliver nu kritiseret af Fol­ketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft Hansen for at nægte en journalist fra Ekstra Bladet et interview om Irak­krigen, skriver politiken.dk.

Ekstra Blads-journalisten Bo Elkjær har over 300 gange bedt om et intervi­ew med statsministeren, men er hver gang blevet afvist.

Blandt andet med den begrundelse, at statsministeren ikke har givet inter­view om Irakkrigen.

Ombudsmanden har tidligere afvist en klage fra Bo Elkjær netop med den begrundelse, at statsministeren ikke siden marts 2004 har givet interview om Irakkrigen. Men nu har ombudsmanden fundet ud af, at Fogh rent faktisk i 2006 gav et enkelt interview til et medie om Irakkrigen. Dermed er der tale om forskelsbehandling af en journalist, udtaler ombudsmanden i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet har ligeledes afvist Bo Elkjær et interview med Per Stig Møller med den begrundelse, at ministeriet ikke stolede på, at udenrigsministerens holdninger ville blive gengivet loyalt. Samtidig mente de, at interviewet ville blive brugt til en negativ omtale af Per Stig Møller.

Kan ikke begrunde afslag med kritisk journalistik
Men den begrundelse duer ikke, fastslĂĄr Hans Gammeltoft Hansen. Han udtaler, at det ikke i sig selv kan begrunde et afslag, at journalister forholder sig kritisk til det stof, de formidler.

Gammeltoft Hansen finder heller ikke belæg for, at journalisten ikke vil referere udenrigsministerens udtalelser loyalt. Ombudsmanden understreger, at kritikken af Udenrigsministeriet kun er foreløbig.

Statsministeriet bliver ydermere kritiseret for i to tilfælde at have forskelsbehandlet journalister, skriver politiken.dk.

Det skete blandt andet, da en journalist ønskede adgang til en kronik, som skulle trykkes i Dagbladet Politiken. Det kunne han ikke få, da der ifølge Statsministeriet var tale om et internt arbejdsdokument.