Headley: ISI-top kendte ikke Mumbai-terror

Toppen af Pakistans efterretningstjeneste ISI var ikke involveret i terrorangrebet i Mumbai, siger Headley.

Ledelsen i den pakistanske efterretningstjeneste ISI var ikke involveret i planlægningen af det voldsomme terrorangreb i Mumbai i 2008, hvor 166 mennesker blev dræbt, siger David Headley, der har indrømmet sin deltagelse i plottet.

Headley, der har kendt sig skyldig i 12 forskellige terroranklager, kom med udtalelsen i retten i Chicago. Han fortæller, at en håndfuld ISI-agenter var del af Mumbai-angrebet.

I sit vidneudsagn forklarer Headley, at en mellemmand, der gik under navnet "major Iqbal", var hans primære kontakt i ISI, men at majorens supervisor, en ukendt oberst, også var involveret i planlægningen af terrorangrebet.

Da Headley blev spurgt om ISI's leder eller øverste ledelse ikke var involveret, svarede han "ja".

- Obersten kan have vidst det, og nogen i gruppen kan have vidst noget, siger han.

Retssagen mod Headley kan skabe yderligere problemer i forholdet mellem USA og Pakistan, der led et alvorligt knæk, da topterroristen Osama bin Laden blev fundet og dræbt af amerikanske elitesoldater på pakistansk jord.

Headley har tidligere sagt til den amerikanske anklagemyndighed, at han mente, at ISI arbejdede tæt sammen med terrorgruppen Lashkar-e-Taiba, der stod bag Mumbai-angrebet.

Headleys nye vidneudsagn understøtter dog Pakistans udmelding om, at ISI's rolle i Mumbai-angrebet - om nogen - var begrænset til en række agenter, der handlede autonomt.

Headley vidner i sagen mod sin barndomsven Tahawwur Hussain Rana, der angiveligt hjalp med at give pakistansk-amerikaneren et alibi, rejsepapirer og fungerede som en kontaktperson.

Headley er også anklaget for at planlægge et angreb mod den danske avis Jyllands-Posten som hævn for Muhammed-tegningerne.

/ritzau/AFP