Hvad er forbrugertillid?

Forbrugertilliden er et termometer på danskernes tillid til deres egen families økonomiske situation og til den økonomiske situation i samfundet som helhed.
Når økonomerne og politikerne holder nøje øje med forbrugertilliden, hænger det sammen med, at den kan sige meget om, hvor økonomien bevæger sig hen.
Hvis forbrugertilliden er lav eller ligefrem i minus, har danskerne et negativt syn på deres egen økonomi og samfundsøkonomien. De har tænkt sig at beholde dankortet og tegnebogen i lommen og holde igen med at bruge penge.
Det kan forværre en begyndende økonomisk lavkonjunktur, som den vi ser tegn på lige nu, eller det kan fastholde en lavkonjunktur i længere tid.
Er forbrugertilliden derimod høj, har danskerne et positivt syn på deres egen økonomi og samfundsøkonomien. De har tænkt sig at bruge flere penge, og det kan den være med til at sparke en sløj økonomi i gang, eller det kan fastholde en allerede eksisterende højkonjunktur.
Hvordan måles forbrugertilliden?
Danmarks Statistik har målt forbrugertilliden siden 1974. Den bliver målt hver måned på de samme 12 spørgsmål til et repræsentativt udsnit i befolkningen mellem 16 og 74 år.
De bliver spurgt om, hvordan deres egen families økonomiske situation er lige nu, og hvordan de forventer at den vil være om et år sammenlignet med den nuværende situation.
Eksempelvis bliver de spurgt om, hvor mange penge deres familie forventer at bruge på større forbrugsgoder i de kommende 12 måneder sammenlignet med de seneste 12 måneder.
Desuden bliver svarpersonerne spurgt om, hvordan de ser på den aktuelle økonomiske situation i Danmark, og hvordan de forventer, at samfundsøkonomien ser ud om et år sammenlignet med situationen lige nu.
Eksempelvis bliver svarpersonerne spurgt om, hvordan de tror arbejdsløsheden vil se ud om et år sammenlignet med i dag.
Bunden blev skrabet i 1988
Det nye tal for forbrugertilliden på minus 9,7 er det laveste siden november 1992. Men der er stadig lang vej til danskernes økonomiske pessimisme i december 1988, da forbrugertilliden slog negativ rekord oven på kartoffelkuren med et minus på 22,0.
Alligevel er den nuværende forbrugertillid en markant negativ udvikling, siden danskernes økonomiske optimisme slog rekord i januar 2006 under den buldrende højkonjunktur med en forbrugertillid på 15,5.