To døgns mareridt i Skole Nummer 1

16x9

Russiske gidsler blev beskudt, hvis de løb. Når de blev tørstige, måtte de drikke urin.

For 860 elever på Skole Nummer 1 i Beslan blev første skoledag et mareridt. I godt to døgn var de og mange af deres lærere og forældre gidsler, før russiske specialstyrker stormede skolen. Ifølge de russiske myndigheder har 335 børn, lærere og forældre mistet livet.

Af Jørgen Kjærsgaard
og Ole Stuhr

"Når børnene græd, skød krigerne op i luften for at få ro. Vi blev nægtet mad og drikke, fordi myndighederne ikke ville forhandle med krigerne."

Sådan lød det fra en af de mødre, der netop var sluppet ud fra mareridtet i skolens gymnastiksal.

En dreng suppplerede, mens der lød skudsalver og eksplosioner bag ham:

"Vi skulle have noget at drikke derinde. Vand måtte vi ikke få. Hvad vi så drak? Urin."

En lokal tolk ved navn Azamat Kadyrov mødtes samtidig med pårørende til nogle af gidslerne og fortalte ifølge telegrambureaet AP, at mindst 20 mænd var blevet henrettet inde på skolen.

En fotograf fra den britiske tv-station ITV sagde senere - efter han havde været inde i skolen - at antallet af døde var omkring 100.

Alt var kaos ved skolen
Og få timer inden - mens russiske specialstyrker gjorde klar til stormen - fortalte en grådkvalt mor til russisk tv: "Jeg har to børn derinde. Jeg har hverken spist eller drukket, fordi jeg ved, de er i livsfare."

Kort efter var alt kaos omkring den sørgende mor, fortæller AP. Folk løb gennem gaderne, der var røgskyer over hele skolen. Der lød råb og skrigen fra børn og de sårede, som blev ført væk på bårer.

Det russiske Interfax skriver, at flere af gidseltagerne skød på nogle af de børn, som løb væk fra gymnastiksalen. Mange af børnene bar kun undertøj på grund af den ulidelige varme, der havde været i gymnastiksalen.

"Vi er oppe mod onde mennesker"
En pessimistisk Leonid Roshal havde natten igennem søgt at tale de omkring 40 gidsel-tagere til fornuft:

"Situationen er yderst alvorlig. Vi er oppe imod onde mennesker, som ikke vil høre fornuft," fortalte han de snesevis af pressefolk, som var rejst til Beslan for at dække dramaet.

Både Leonid Roshal og resten af Rusland havde da hørt præsident Vladimir Putin forsikre, at gidslernes liv var det vigtigste.

"Vores hovedopgave er at redde deres liv og helbred. Den ordre er også blevet givet til de styrker, som har ansvaret for at befri gidslerne," sagde præsident Putin.

Nogle af børnene stak af
Sikkerhedsstyrkerne indledte deres aktion, da en gruppe børn så deres snit til at stikke af - hvilket provokerede terroristerne til at skyde på de flygtende børn.

Herefter så sikkerhedsfolkene ikke anden udvej end at besvare ilden og indlede et forsøg på at befri resten af gidslerne. Da soldaterne trængte ind i skolen, gennemrystedes bygningerne af en række eksplosioner, som raserede tagkonstruktionen over gymnastiksalen, hvor gidslerne blev holdt fanget.

Ifølge en officer for sikkerhedstjenesten FSB havde gidseltagerne anbragt sprængstoffer, så de kunne få taget til at falde sammen i tilfælde af et angreb.

Kræver frit Tjetjenien
Gidseltagerne var tjetjenske oprørere, som krævede et frit Tjetjenien uafhængigt af Rusland som betingelse for at frigive gidslerne.

Myndighederne forhandlede med dem hele torsdagen indtil ud på aftenen, hvor kontakten blev afbrudt.

Fredag morgen blev forhandlingerne genoptaget, men atter afbrudt op på formiddagen, da en gruppe redningsarbejdere gik i gang med at fjerne lig i området uden for skolen.

En gruppe af de tilfangetagne børn så deres snit til at stikke af, hvorefter de blev beskudt af gidseltagerne. Det fik de russiske sikkerhedsstyrker til at droppe al videre forhandling og i stedet skride til handling.

Måske mere end 150 dræbte
Fredag aften opgjorde de russiske myndighederne det officielle antal af døde til 60, mens 400 sårede er bragt til behandling på sygehuse i nærheden. Men nyhedsbureauet Interfax citerede en regeringstalsmand for, at dødstallet kan være langt over 150.

Stadig kampe og eksplosioner
Fredag aften var kampene endnu ikke forbi. Skole nr. 1 rystedes af kraftige eksplosioner, og ifølge sikkerhedstjenesten FSB holdt oprørerne stadig flere gidsler fanget.

322 døde - de 155 var børn
Lørdag oplyste de russiske myndigheder, at 322 mennesker mistede livet ved gidselmassakren, heraf var de 155 børn.