Baggrund: Parken Sport og Entertainment A/S

I aften er der fokus på FCK’s møde med Glasgow Rangers på grønsværen. Men selskabet Parken handler om meget mere end fodbold.

Udover fodbold tjener selskabet også penge på blandt andet udlejning af kontorarealer, rockarrangementer, håndbold, salg af billetter til underholdnings- og sportsarrangementer og TV-produktion. Faktisk knytter kun halvdelen af Parkens indtægter sig til fodboldklubben.

Parkens sportslige aktiviteter inden for fodbold startede i 1992 med etableringen af Football Club København (F.C. København) ved en overbygningsaftale mellem divisionsholdene fra B1903 og KB.

I 1997 blev Parken introduceret på Københavns Fondsbørs, hvor selskabet fik flere end 6.500 nye aktionærer og et forbedret kapitalgrundlag. Siden børsintroduktionen har selskabet udvidet aktiviteterne og indtægtsgrundlaget. Derved er virksomheden også blevet mindre afhængig af de sportslige resultater.

I 1998 erhvervede selskabet, Parken, der omfatter Carlsberg-, Fredgaard- samt NESA-tribunen opført i 1991/92 med bl.a. loge-, restaurations- og konferencefaciliteter, den tidligere hovedtribune, Coca-Cola-tribunen, fodboldbane, samt ejerskabet af Sportscafé med bowlinghal og tilhørende lokaler.

Købet af Parken og udvidelsen af koncernens indtægtsgrundlag har betydet, at mindre end halvdelen af koncernens indtægter i de senere år er direkte relateret til F.C. København. Det var medvirkende til, at man i 1999 ændrede selskabets navn fra Football Club København A/S til PARKEN Sport & Entertainment A/S.

I 2001 blev der lavet et skydetag over Parken, så den også kunne fungere som en lukket opvarmet indendørs arena. Skydetaget er en investering på cirka 110 millioner kroner, og har allerede betydet, at Parken har været vært for flere større indendørs arrangementer, herunder det europæiske Melodi Grand Prix i 2001.

I november 2001 købte Parken aktiviteterne i RockShow, der årligt arrangerer en udendørs koncertturné i de større danske byer, og ultimo 2001 erhvervede selskabet en kapitalandel på 15 procent i Euro Media A/S, der omfatter TV-stationen DK4, samt produktionsvirksomheden Prime Vision.

I 2002 har koncernen endvidere købt 51 procent af selskabet e-billetter A/S, der sælger billetter til sports- og underholdningsarrangementer i Danmark, samt erhvervet kontortårnene i hjørnerne af Parken, så koncernen nu er ejer af hele Parken-komplekset.

I juli 2002 overtog selskabet de håndboldaktiviteterne i FIF for både TDC-liga-holdet for herrer og HåndboldLiga-holdet for damer. Selskabet viderefører elitehåndbolden under navnet FCK Håndbold.