Gades frygt for EU-hær er ubegrundet

Der er ingen grund til at frygte, at EU tager kontrollen over danske soldater - end ikke, hvis en europahær bliver en realitet. Det vurderer professor i international politik Ole Wæver fra Københavns Universitet, efter at forsvarsminister Søren Gade har reageret skarpt mod et tysk ønske om en hær i EU-regi.

"Jeg har ikke fantasi til at forestil­le mig - og her er jeg ligeglad med traktater - at man i EU vedtager, at der skal udsendes soldater fra et bestemt land, hvis det land er i mod. Det vil aldrig ske," siger han.

Professoren understreger, at de nationale interesser altid vil komme i første række, når det gælder egne soldater.

Den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle har på en sikkerhedskonference i tyske München blandt andet sagt, at "det langsigtede mål er at etablere en europæisk hær under fuld parlamentarisk kontrol."

Men hvis det betyder, at beslutninger om danske soldater kommer til at ligge i EU, melder Søren Gade klart pas på tyskernes ønske.

Ole Wæver mener imidlertid, at den tyske udenrigsministers hensigt ikke er at forrykke forholdet mellem nationalstaterne og EU, men snarere er at opstille nogle visioner på EU's vegne - visioner, som Wæver deler.

"Det ville være herligt, hvis EU kan mere internationalt, og hvis det foregår under parlamentarisk kontrol. Her siger tyskerne på god tysk maner, at man gerne vil have EU udviklet i en mere helstøbt retning," siger han.

På den baggrund undrer Søren Gades forbehold professoren:

"Der var engang, hvor den slags var god borgerlig politik."