Forening: Vagtlæger er ligeglade

Danskerne oplever en lukkethed og en ligegyldighed, når de ringer til vagt­lægen. Det siger formanden for Patient­foreningen, Villy O. Christensen til nyhederne.tv2.dk.

"Først skal man igennem en telefon­sluse, og derefter skal man kæmpe med vagtlægen," siger han.

Han erkender, at der er mangel på prak­tiserende læger, og at vagtlægerne der­for har meget travlt, men Villy O. Christensen mener, at hele vagtlæge­systemet skal laves om ved for eksempel at inddrage lægerne mere.

"Vi skal have tilrettelagt en bedre vagtlægeordning. Det man kunne gøre var at inddrage vagtlægerne i systemet, i stedet for at systemet kommer før både vagtlægerne og patienterne," siger han og fremhæver blandt andet København, hvor man barsler med at gå på tværs af de faglige grænser:

"Ved mange af henvendelserne til vagtlægen, behøver man ikke en vagtlæge. En sygeplejerske kan tage sig af flere af tingene," siger han.

Hans kritik kommer i kølvandet på en historie i Berlingske Tidende, hvor et forældrepar fortæller, hvordan de føler sig svigtet. De mistede deres blot 14 måneder gamle søn i november sidste år, efter han havde slugt et batteri. Det blev ikke opdaget på trods af at han var blevet tilset af 11 forskellige læger.

Læger tvinges til vagtlæge
Samtidig mener Villy O. Christensen, at der er et problem i, at praktiserende læger tvinges til at arbejde som vagtlæger.

Det afviser Peter Magnussen, der formand for akutudvalget i Praktiserende Lægers Organisation (PLO):

"Det tager han fejl i - i Danmark er der kun ganske, ganske få steder, hvor læger bliver tvunget til at indgå i lægevagten. Ordningen fungerer praktisk talt uden at tvinge læger til at være vagtlæge," siger han til nyhederne.tv2.dk.

Han mener desuden, at det danske vagtlægesystem er fremragende:

"Det er læger, der fra deres daglige arbejde som praktiserende læge er vant til at høre og tage stilling til sygdomssymptomer. Vagtlægerne er alle rutinerede folk, hvor man f.eks. i skadestuen kan møde læger med mindre erfaring og rutine," siger Peter Magnussen.

3 mio. opkald om ĂĄret
Hvert år er der cirka 3 millioner opkald til vagtlæger i hele landet. Patientforeningen indrømmer da også, at danskerne til dels selv er skyld i, at vagtlægerne har så travlt:

"Det største problem vi har i dag, hvad angår lægevagten, hedder internettet - danskerne selvdiagnosticerer og har det med at gå til vagtlægen med noget, der er petitesser," siger han til nyhederne.tv2.dk.

Alle praktiserende læger har ifølge en overenskomst mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner ret og pligt til at arbejde som vagtlæge ved siden af deres arbejde som praktiserende læge.