Australsk minister vil drøfte gifteksport

Den australske miljøminister er villig til at drøfte transport af farlig miljøgift med sin danske kollega.

Den australske miljøminister, Tony Burke, er parat til at drøfte transporten af 6100 ton farlig miljøgift til Danmark med sin danske kollega Karen Ellemann (V). Det siger Burke i en e-mail til nyhedsbureauet AFP.

Efter et massivt pres valgte den danske miljøminister torsdag at udsætte en aftale om at lade Kommunekemi i Nyborg modtage omkring 400 skibscontainere med det særdeles giftige stof hexaklorbenzen (HCB) fra kemigiganten Orica.

Den australske regering godkendte udskibningen i august, idet man erkendte, at der ikke var noget anlæg i Australien til at behandle giften, der er et biprodukt af opløsningsmidler, fremstillet mellem 1964 og 1991.

- Den danske miljøminister har sagt, at hun ønsker at drøfte sagen med mig, siger Burke til AFP i en e-mail. Han tilføjer:

- Det vil ikke være passende at kommentere aftalen om behandlingen af HCB-affaldet, før diskussionerne med den danske regering har fundet sted.

Giften, som Orica ønsker destrueret på Kommunekemi, har i omkring 20 år stået opmagasineret på en fabriksgrund i Botany, et område mellem det centrale Sydney og byens lufthavn.

Det er nu uvist, hvad der kommer til at ske med den farlige miljøgift. Det første af to fragtskibe, der skulle have sejlet giften til Danmark, var ventet i havn i Sydney lørdag. Oricas talsmand siger, at det er for tidligt at sige, om de omdirigeres.

Kemikoncernen giver udtryk for skuffelse over den danske udsættelse, men agter at fortsætte forhandlinger med begge landes regeringer.

/ritzau/AFP