Agurkesygen skal føre til bedre mærkning

Snittede champignoner, salatblandinger og grøntsager uden emballage har ofte intet oprindelsesland hos grønthandleren og i supermarkedet. Men det skal være slut nu, mener Forbrugerrådet.

"På nuværende tidspunkt, hvor tyske og andre landes grøntsager er under mistanke for at kunne være farlige, er det en uholdbar situation," siger afdelingschef Mette Boye.

Udmeldingen kommer i kølvandet på sagen om rå agurker, der har smittet over 1000 i Tyskland og omkring 20 i Danmark.

Mens det er lovpligtigt at mærke emballerede grøntsager, så er det ifølge Forbrugerrådet anderledes med salatblandinger og forarbejdede grøntsager, som ofte bliver blandet fra flere lande.

"Og der kommer flere og flere forarbejdede grøntsager på markedet, så det er ikke et problem, som bliver mindre," siger hun.

Hun bakkes op af brancheforeningen Dansk Gartneri, der desuden opfordrer supermarkederne til at stramme op på deres skiltning i grøntafdelingerne.

"Det er åbenlyst, at når man går i butikkerne, er korrekt nationalitetsmærkning ikke et område, der er prioriteret højt særlig mange steder," siger sekretariatschef Flemming Nør-Pedersen.

"Og det har nok heller ikke haft så høj prioritet hos Fødevarestyrelsens kontrol af, om mærkningen er korrekt," siger han.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) siger dog, at han har en forventning om, at mærkningen af fødevarerne er i orden.

"Men er den ikke det, så må vi selvfølgelig se på det," siger han.

Ministeren afviser samtidig, at der er grund til at lave landemærkning af salatblandinger og andre forarbejdede fødevarer.

"Jeg finder det uoverskueligt, hvis vi på baggrund af det her skal have landemærkning på blandingerne. Bare en lille salatblanding får hurtigt otte lande på. Her må vi forlade os på myndighedernes kontrol," siger Henrik Høegh.