Danskerne kender ikke deres "ÅOP"

16x9

Deres hvad?... Hvis du heller ikke ved, hvad "ÅOP" er for en stĂžrrelse, sĂ„ er du ikke alene. En ny undersĂžgelse, som Forbrugerstyrelsen har gennemfĂžrt blandt 300 danskere med forbrugslĂ„n, viser nemlig, at danskerne ikke ved hvad ÅOP er - de ved med andre ord ikke, hvad de betaler for at lĂ„ne penge til forbrug.

UndersĂžgelsen viser, at 44 procent af forbrugerne ikke kender de samlede Ă„rlige udgifter til deres lĂ„n - den sĂ„kaldte ÅOP. Samtidig ved 29 procent af forbrugerne slet ikke, hvad ÅOP er for noget.

Det betyder, at omkring 70 procent af de danske forbrugere ikke aner, hvad de betaler for deres lÄn. Det svarer godt og til, at det kun er hver fjerde forbruger, der kan svare pÄ, hvad de samlet betaler for de penge, der har lÄnt.

Forbrugerstyrelsen anbefaler ÅOP

Den kendsgerning, at forbrugerne ikke kender ÅOP, skaber bekymring hos Forbrugerstyrelsen. ÅOP er nemlig den kategori, som styrelsen anbefaler, man bruger til at sammenligne priser pĂ„ lĂ„n, nĂ„r man skal undersĂžge lĂ„nemarkedet og sikre sig et lĂ„n til den bedste pris.

Fordelen ved ÅOP som mĂ„l er, at ÅOP gĂžr vidt forskellige lĂ„n sammenlignelige. ÅOP inddrager nemlig alle omkostninger til lĂ„n - dvs. bĂ„de renter, gebyrer og andre omkostninger. Det betyder, at lĂ„n med forskellige rentesatser og forskellige omkostninger umiddelbart kan sammenlignes via ÅOP.

ÅOP kan for eksempel afslĂžre, at et givent lĂ„n med en lav rente og hĂžje omkostninger samlet set meget vel kan vĂŠre dyrere end et lĂ„n med en hĂžjere rente og lave omkostninger. Det kan ellers vĂŠre svĂŠrt at gennemskue, hvis man blot sammenligner rentesatserne pĂ„ de to lĂ„n.

KĂŠmpe forskel i omkostningerne

Forbrugerstyrelsens undersĂžgelse viser, at der er kĂŠmpestor forskel pĂ„, hvad et lĂ„n koster. Som forbruger kan man derfor virkelig spare nogle penge ved at sammenligne ÅOP%u2019er pĂ„ forskellige lĂ„netilbud.

For eksempel kan ÅOP variere fra 5,1 procent til 59,7 procent pĂ„ et lĂ„n pĂ„ bare 5.000 kroner. Omregnet til kroner og Ăžre svarer det til, at det kan koste mellem 265 og 2.855 kroner at lĂ„ne de 5.000 kroner.

Forbrugerministeren efterlyser gennemsigtighed

Danskernes uvidenhed om lĂ„nepriserne et tilsyneladende et problem pĂ„ trods af, at det er lovpligtigt for lĂ„neudbyderne at skilte med en hel rĂŠkke prisoplysninger - herunder ÅOP, der altsĂ„ afspejler de samlede Ă„rlige omkostninger i procent.

Forbrugerminister Lars Barfoed vil nu sÊtte gang i en rÊkke tiltag for at styrke forbrugernes engagement i lÄntagning.

Det fĂžrste ministeren vil gĂžre er at undersĂžge om de erhvervsdrivende opfylder deres oplysningspligt.

Ministeren mener desuden, at forbrugerne selv har et ansvar for at undersÞge lÄnemarkedet, men forudsÊtningen for, at forbrugerne kan pÄtage sig deres ansvar er, at de erhvervsdrivende skilter med priserne, lyder det fra ministeren.

- Jeg vil dels styrke indsatsen overfor de erhvervsdrivende, sÄdan at vi sikrer, at alle erhvervsdrivende giver forbrugerne de oplysninger, som de skal have - det er jo en forudsÊtning. Derudover skal vi have mere forbrugerinformation blandt andet pÄ nettet om, hvad det er for nogle krav, forbrugerne har overfor de erhvervsdrivende i forhold til at fÄ information, og hvad det egentlig er for nogle priser, der er gÊldende pÄ markedet, siger Lars Barfoed til TV 2/Finans.

Ministeren er dermed pÄ linje med Forbrugerstyrelsen, der ogsÄ efterlyser, at forbrugerne engagerer sig mere i deres lÄntagning og undersÞger markedet, ligesom de efterlyser adgang til overskuelige og sammenlignelige oplysninger om lÄneudbydere, lÄnetyper og priser.

Bliv klogere

Via linket til hÞjre kan du lÊse mere om Forbrugerstyrelsens undersÞgelse. Desuden kan du i tekstens tabel 3.1 se en rÊkke priseksempler og beregninger af omkostningerne for forskellige lÄnetyper.